Ryhtiä kuntatalouteen - päättäjät tarvitsevat talouskoulutusta

Poliittiset päättäjät tarvitsevat koulutusta talousasioiden osaamisessa. Näin ajattelee Länsi-Suomen Osuuspankin ex-toimitusjohtaja, kauppaneuvos Jukka Ramstedt. Talouden ymmärtäminen voisi hänen mukaansa heijastua paremmin myös kunnalliseen päätöksentekoon. Ramstedt uskoo, että nykyisellään julkisella puolella hyväksytään esimerkiksi alisuorittaminen helpommin kuin yrityksissä.

kauppaneuvokset
Satakunnan Osuuskaupan ex-toimitusjohtaja Matti Ojanperä, Satakunnan Puhelimen ex-toimitusjohtaja Veikko Naire ja Länsi-Suomen Osuuspankin ex-toimitusjohtaja kauppaneuvos Jukka Ramstedt
YLE / Päivi Meritähti

SatakuntaSatakunnan Puhelimen ex-toimitusjohtaja Veikko Naireella on omakohtaisia kokemuksia kunnallisen puolen alisuorittamisesta.

- Olin nuorena poikana monta kesää kunnalla töissä. Sanoisin, että eivät ne työntekijät olleet laiskempia, mutta johto ei välittänyt, kun poliittinen päätöksenteko puuttui. Jos johdolle annetaan vastuuta asioista joista se päättää, niin motivaatiota syntyy. Talous on siksi niin tärkeä tekijä, että se mahdollistaa tai rajoittaa hyvien asioiden tekemistä, Naire toteaa.

Satakunnan Osuuskaupan ex-toimitusjohtajan kauppaneuvos Matti Ojanperän mukaan nykyisestä koulutusjärjestelmästä puuttuu kolme oleellista aluetta.

- Johtamis-, henkilöstöhallinto- ja talouskoulutusta tarvitaan kaikkia arjen tekemisessä. Niistä se yhteistyö ja taloudellinen ajattelu syntyvät. Lähes jokainen toimenpide vaikuttaa taloudellisesti johonkin suuntaan, Ojanperä toteaa.

Ramstedt, Naire ja Ojanperä kokoontuivat tänään keskustelemaan kuntataloudesta Satakunnan Radion aamulähetyksessä. Koulutuskysymys nousi keskeiseksi asiaksi kaikkien mielipiteissä.

Lähteet: YLE Satakunta