1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Teksti-TV Turku

AGA toimittaa nesteytettyä maakaasua Viking Linen uudelle alukselle

Viking Line on allekirjoittanut kaasuyhtiö AGAn kanssa sopimuksen nesteytetyn maakaasun, LNG:n, toimittamisesta Viking Linen uudelle matkustajalaivalle. Rakenteilla olevasta laivasta tulee ympäristöominaisuuksiltaan uranuurtaja merenkulun alalla.

Havainnekuva Viking Linen uudesta laivasta. Kuva: Viking Line

Viking Linen uusi alus M/S Viking Grace tulee olemaan maailman ensimmäinen suuri matkustajalaiva, joka käyttää polttoaineenaan nesteytettyä maakaasua.

- Viking Linen ja AGAn LNG-yhteistyö on ympäristön kannalta hyvin edullista verrattuna merenkulun perinteisiin polttoaineratkaisuihin, sanoo Viking Linen toimitusjohtaja Mikael Backman.

Alus tulee liikennöimään Turku–Ahvenanmaa–Tukholma-reitillä tammikuusta 2013 alkaen. STX Finlandin telakalla Turussa rakennettavasta laivasta tulee Viking Linen suurin alus.

- Toivon, että Vikingin ratkaisu tuo lisää vastaavanlaisia, ympäristöystävällisiä matkustajalaivatilauksia. Nyt meillä on etulyöntiasema, STX Finland Oy Turun telakan johtaja Jari Anttila toteaa.

Tällä hetkellä LNG:tä käyttää muutama kymmenen rahtilaivaa. Näiden lisäksi vastaavanlaista maakaasuseosta käytetään Norjan lauttaliikenteessä.

Tankkaus tapahtuu Tukholmassa

Nestemäistä kaasua säilytetään erikoisrakenteisissa säiliöissä, ulkona laivan peräosassa. Tankattaessa ja laivalla varastoitaessa kaasun lämpötila on noin -150 astetta. LNG ei sisällä rikkiä eikä raskasmetalleja, ja sen hiilidioksidipäästöt ovat 20–30 prosenttia pienempiä verrattuna öljyyn.

- Viking Linen ympäristötietoinen ratkaisu on merenkulun ja puhtaamman Itämeren alueen kannalta tärkeä ”lippulaiva”. LNG-terminaali sijaitsee lähellä, minkä ansiosta toimitukset ovat joustavia ja luotettavia. AGA:n kryogeenista ympäristöystävällistä polttoainetta ja tankkaustekniikkaa koskeva osaaminen tekee yrityksestä meille luonnollisen yhteistyökumppanin tässä uraauurtavassa projektissa, sanoo toimitusjohtaja Mikael Backman.

Nesteytetty maakaasu tullaan toimittamaan AGA:n Nynäshamnin LNG-terminaalista, joka otettiin käyttöön vuonna 2011. Stadsgårdenissa Tukholmassa tapahtuvaa laivan tankkausta koskeva suunnittelu, projektityö ja lupaprosessien käsittely on käynnissä.