Hyppää sisältöön

Retrobaarin asiakkaille omat kellokortit

Mitä kaipaa retrobaari, jolla on jo nurkassa jukebox, vessassa 60-luvun kondomiautomaatti, seinällä keilapeli ja vanhoja radioita sekä tiskillä kunnon palvelu? Ehkä 50 pennin pajatson, mutta omistajan virallinen vastaus on kellokortti asiakkailleen. Legendaarisen hämeenlinnalaisen Vinkalon ulko-oven pielessä kone laskee, montako tuntia olutreissuun meni.

Olutreissun kesto selviää kellokortista. Jarmo Taipalinen leimaa omansa. Kuva: YLE / Mikael Juntunen

Kantolan Keksitehtaan entinen kellokorttijärjestelmä laskee kahden viikon periodeissa Vinkalon pöydässä vietettyä aikaa. Omistaja Jarno Taipalinen keksi seurantalaitteen tehtaan seinällä olleesta korttitelineestä. Samalla tuli 70 euron hintaan ostettua kokonaan 1950-luvun lopulta lähtöisin olevan IBM-merkkinen laite, joka on nyt perushuollon saaneena käyttökunnossa ja ylitöitä laskien.

- Minä olen täällä 13 tuntia päivässä, mutta eihän minulle tule koskaan ylitöitä, nauraa Taipalinen katsellessaan omaa korttiaan.

- Asiakkaille on tullut, jos puhutaan 7 tunnin 15 minuutin päivästä. Parhaimmillaan täällä on istuttu 13 tuntia.

Tiettävästi moinen vapaaehtoinen kulunvalvonta on jäänyt muilta ravintoloilta pelkästään puheen tasolle.

- Tullessa leimataan tuloaika, lähtiessä lähtöaika. Vaimolle voi sitten kertoa, missä sitä ollaan oltu. Kortista voi käydä tarkistamassa.

Palkinto eniten istuneelle

Kahvila Vinkalo tunnetaan paitsi pitkästä historiasta myös nykyisestä ilmeestään retrokuppilana kaikkine 1960- ja 1970-luvulta peräisin olevine tavaroineen. Kellokortti sopii yleisilmeeseen hyvin.

- Ajatuksena on laskea parin viikon välein tunnit yhteen ja antaa jotain pientä palkintoa eniten istuneelle.

Korttitelineessä on tilaa 25 kortille. Toinen puoli, jossa on paikallaolijoiden kortit, ei täyty koskaan.

- Meillä on vain 12 asiakaspaikkaa. Muutamat ovat olleet jo huolestuneita, että saako oman kortin, kun paikat telineessä loppuu. Kyllä niitä saa lisää. Satunnaiselle kävijällehän tästä ei ole kovin paljon iloa, paitsi tietysti siinä tapauksessa, jos haluaa muiston siitä, että on joskus Vinkalossa käynyt, puhelee Taipalinen.

Hän on itsekin nuoruudessaan leimannut työaikansa samanlaisella koneella 1970-luvulla työskennellessään Mikkelissä Karjaportin tehtaalla.

- Jos myöhästyit kolme minuuttia, kone löi tuloajan punaisella. Se piti sitten loppupäivästä tehdä takaisin. Mutta ei se ollut ongelma, koska siihen aikaanhan leimattiin kaikkien kaverienkin kortit.