1. yle.fi
  2. Uutiset

Suomen ensimmäistä biohiilipellettitehdasta suunnitellaan Ristiinaan

Ristiinan Pellosniemeen suunnitellaan Suomen ensimmäistä biohiilipellettitehdasta. Ensi vuonna Etelä-Savon energian voimalaitokselle Mikkeliin on tarkoitus rakentaa koelaitos. Itse tehdas valmistuisi Ristiinaan vuonna 2015.

talous
Biohiilipelletin energiasisältö on puolitoistakertainen tavalliseen pellettiin nähden
Biohiilipelletin energiasisältö on puolitoista kertainen tavalliseen pellettiin nähden.YLE / Kalle Pallonen

RistiinaMikkelin innovaatio- ja kehittämiskeskus, Miktech Oy:n kehittämispäällikön Mika Muinosen mukaan biohiilipellettitehdasta on suunniteltu jo vuodesta 2010 alkaen. Biohiilipelletillä pystytään korvaan kivihiiltä lämmön ja sähkön tuotannossa.

- Biohiili-termi on hieman hämäävä. Ennemminkin pitäisi puhua paahdetusta pelletistä. Se on niin kuin tavallinen pelletti, mutta se on lämpökäsitelty ja sen energiasisältö on puolitoistakertainen tavalliseen pellettiin nähden, valaisee Mika Muinonen.

- Tämä on ensisijaisesti kivihiililaitoksille korvaamaan kivihiiltä. Ominaisuuksiltaan biohiilipelletti on hyvin samanlainen kuin kivihiili, kertoo Muinonen.

Markkinaselvitysten mukaan biohiilipelletille löytyisi markkinarakoa Keski-Euroopasta, etenkin Belgiasta ja Hollannista sekä jatkossa myös Saksasta.

Muinonen myöntää, että euro on kova konsultti myös tässä asiassa ja mikäli korvaavien polttoaineiden käyttöä ei tueta kansallisesti, niin se hillitsee kiinnostusta biohiilipellettejä kohtaan.

- Loppuviimeksi kysymys on siitä, onko se taloudellisesti kannattavaa. Tällä hetkellä se on taloudellisesti kannattavaa ainakin Keski-Euroopassa. Kotimaan kysymys on edelleen avoinna, kertoo Miktech Oy:n kehittämispäällikkö Mika Muinonen.

Biohiilipellettitehtaan kokonaiskustannukset ovat 30 - 40 miljoonaa euroa. Työpaikkoja tehdas tarjoaisi kymmeniä. Paraikaa Ristiinassa on käynnissä alueen kaavoittaminen Pellosniemeen.

Lähteet: YLE Etelä-Savo

Lue seuraavaksi