1. yle.fi
  2. Uutiset

Kouvolan pääkirjasto on uudistusten tarpeessa

Kouvolassa pohditaan kaupungin pääkirjaston tulevaisuutta. Rakennus on jo 40 vuotta vanha, eikä täytä kaikilta osin nykyvaatimuksia. Varsinkin kirjaston työntekijöiden tilat ovat vanhentuneet.

Kouvola
Kouvolan pääkirjaston logistiikkakeskus
Tältä näyttää Kouvolan pääkirjaston logistiikkakeskus.Juha Korhonen / Yle

Pääkirjaston ensimmäinen kerros on jämähtänyt 70-luvulle. Pääasiassa työntekijöiden toimistotiloina toimiva kerros on oranssin värin kyllästämä. Työpisteiden ergonomia on vähän niin ja näin.

Tilan puutteessa kirjaston toimistot toimivat usein myös varastoina. Alunperin autotalliksi suunniteltu tilakin on muutettu auditorioksi. Toisin sanoen ahdasta on.

- Kirjaston sisuksiin on raivattu tiloja, ikkunattomia työpisteitä. Jokaisella toivoisi olevan jonkinlaisen mahdollisuuden kurkistaa ulkoilmaankin, kertoo Kouvolan kirjastotoimenjohtaja Merja Sali.

Kirjastot elävät muutosvaihetta

Kirjastot eivät ole enää pitkään aikaan olleet pelkästään pölyisiä lehtisaleja. Kirjastossa järjestetään konsertteja ja esitelmiä, se on nuorison kohtaamispaikka ja kerho- sekä näyttelytila.

Tilojen muokattavuus olisi ensiarvoisen tärkeää. Kouvolan pääkirjastossa se alkaa olla lopussa.

- Meillä on 70-luvulta lähtien ollut samat paksut puiset hyllyt. Niitä ei oikein saa siirreltyä, se on hirveä prosessi. Tarvittaisiin enemmän väljyyttä, valittelee pääkirjaston johtaja Tuija Lindström.

Lindström kertoo, että kirjaston pääsalista on kyllä raivattu paljon tavaraa pois, mutta tilalle on aina tullut enemmän uutta.

Pieniä ongelmia aiheuttaa myös salin avoimuus: Kirjastossa tapahtuu paljon sellaista, mistä lähtee myös ääntä. Avoimessa salissa täysin hiljaisia tiloja on vaikea järjestää. Niinpä kirjaston asiakkaat ovat keskenään sopineet erillisessä huoneessa olevaan lehtisaliin puhekiellon.

Asiakkaat: Pääkirjasto toimii

Pääkirjasto on hiljattain käynyt läpi kattoremontin. Tällä hetkellä rakennuksessa kuivatellaan vesivahinkoa ja ilmastoinnin kanssa on ongelmia. Kouvolan kirjastojen palveluverkkoselvityksessä ehdotetaankin jo uuden pääkirjaston suunnittelun aloittamista.

Pikkuviat eivät kuitenkaan juurikaan näy päälle päin. Kirjaston pääsalissa hyörivistä tyytyväisistä asiakkaista harva keksii valittamista kirjaston palveluista. Uutta kirjastorakennustakaan ei juuri haikailla.

- Jos tähän vaan pystyy hyvän korjauksen tekemään, mun mielestä tämänkin tilan voi säilyttää. Ei jää tyhjilleen, toivoo koulusta kirjastoon piipahtanut Sofia Haaranen.

Kirjastossa tiuhaan vierailevat Orvokki ja Tapani Pesu kehuvat myös palveluita. Tapani Pesun pohtii, että pääkirjasto voi tulevaisuudessa olla entistä tärkeämmässä roolissa.

- Puhutaan, että kirjastoja sivukaupungilla lakkautetaan ja ilmeisesti pääkirjaston elinvoima tulee entistä tärkeämmäksi. Riittääkö tässä kapasiteetti, vai tarvitsisiko se lisää? Tuskin se ajankohtaista on kuitenkaan.

Kirjastoverkon karsimisen vuoksi Kouvolan poliittinen ilmapiiri ei tällä hetkellä sovi uudesta kirjastosta puhumiselle. Kouvola on maaliskuussa lakkauttamassa Kääpälän, Utin ja Pilkanmaan sivukirjastot.

Uuden pääkirjaston suunnittelemiseen on kuitenkin jo merkitty rahaa. Suunnittelun aikataulu on vielä täysin auki.

Lähteet: YLE Kymenlaakso / Jaakko Mäntymaa

Lue seuraavaksi