Ekopaasto suojelee maapalloa

Laskiainen käynnistää kristikunnassa taas nelikymmenpäiväisen paaston. Nykypäivänä ruokavaliota voi keventää oman halunsa mukaan, mutta paastossa on myös muotivirtauksensa. Takavuosina puhuttiin seitsemästä piintyneistä tavoista vapaasta viikosta. Tänä vuonna luterilainen kirkko kannustaa ekopaastoon.

Kuvassa salaattiannos tekeillä

KESKI-POHJANMAA Paastoa on tosi helppo suunnitella mutta paljon vaikeampi toteuttaa

-Arki vain vie mennessään ja äkkiä huomaa,että paastonaika on ohi, huokaisee seurakuntapastori Emilia Teerikangas.

Ruumiillisen paaston tarkoitus on auttaa hengellisessä paastossa, pahan karttamisessa ja hyvä kartuttamisessa. Perinteisesti paasto on ollut kristikunnassa juureksiin, viljatuotteisiin, kasviksiin ja kalaan perustuvan ruokavalion noudattamista. Nykypäivänä yksi luopuu karamelleista ja leivoksista, toinen punaisesta lihasta ja alkoholista. Joku pitää viini- tai televisiopaastoa.

Suuri paasto ulottuu laskiaisesta pääsiäiseen. Luterilaisissa kirkoissa kokoonnutaan laskiaista seuraavana keskiviikkona tuhkamessuun ja messujen sisältö pelkistyy.

Ekopaasto maapallon hyväksi

Luterilainen kirkko houkuttelee Suomen ympäristökeskuksen ja Suomen Ekumeenisen neuvoston kanssa tänä vuonna ekopaastoon.

-Ekopaasto tarkoittaa sitä, että tarkkaillaan omaa elämäntapaa luonnon ja ympäristön kannalta. Katse suuntautuu minästä koko luomakuntaan, valottaa Teerikangas.

Hän on yllätyksekseen huomannut,että kotimaassa kallilla fossiilisella polttoaineella tuotettu tomaatti voi olla ekologisesti huonompi vaihtoehto kuin etelän auringossa kypsytetyt, suurina määrinä Suomeen rahdatut hedelmät.

-Jossain määrin paasto on kristillistä peruselämää. Joka päivä on syytä tutkistella tekemisiään, katua ja suuntautua uuteen.

Ruokapaasto, tavarapaasto, vaatepaasto

Paastoamisella on nykyajassa tilaus.

-Nyt on muodissa elämän yksinkertaistaminen. Slow life, kierrättäminen, lainaaminen ja elämäntapojen pelkistäminen ovat päivän sana. Myös ravitsemuksellisesta paastosta puhutaan paljon, listaa seurakuntapastori.

Kuinka pitkä matka siitä on näiden asioiden jokapäiväistymiseen?

- Se voi olla todella pitkä harppaus, huokaiseei seurakuntapastori Emilia Teerikangas.