Ossi Ahlapuro muuttui Raidissa poliisista konnaksi

Näyttelijä Ossi Ahlapuro on vakuuttanut konnan roolissaan salolaisen Teatteri Provinssin näytelmässä Raid ja mustempi lammas. Etenkin radioteatterista tuttu konkari on tyytyväinen osaansa ja vastanäyttelijäänsä, alkuperäisen Raidin eli Kai Lehtisen poikaan, Aapeen.

Raid (Kirjasarja)
Aape Lehtinen Raidina ja Ossi Ahlapuro tämän rikollisena kummisetänä pohtivat Salossa hyvän ja pahan rajanvetoa.Seppo Suominen / Teatteri Provinssi

Ossi Ahlapuro vietti iltaa kreikkalaisessa yökerhossa, kun puhelin soi. Toisessa päässä oli ohjaaja Jarmo Hämeranta, joka halusi virallisesti eläkepäiviään viettävän näyttelijäkonkarin konnan rooliin uuteen Raid-näytelmään salolaiseen Teatteri Provinssiin.

Kun kyse oli Raidista, Ahlapuro oli heti kiinnostunut. Asioista sovittiin nopeasti hänen palattuaan Suomeen.

Raid-televisiosarjassa aikanaan poliisia esittänyt Ahlapuro on teatterin lavalla Raidin kummisetä, pitkän linjan rikollinen Nygren. Hyviä arvosteluja suorituksestaan saanut Ossi Ahlapuro tiesi kyllä Raid-nimen asettavan riman lavalla jo valmiiksi korkealle.

- Raid oli ehkä paras TV-sarja, joka koskaan on Suomessa tehty. Nimi on monen mielessä edelleen.

- Tv-elokuvassa näyttelin hyvää miestä, Oiva Lohtanderin esittämän komisario Janssonin esimiestä. Näin se elämä heittelee.

Salon Babyface-Raid

Harri Nykäsen kirjaan perustuva Raid ja mustempi lammas on kääntynyt Saloon road movie -tyyppiseksi näytelmäksi, jossa lavalle tuodun ja halkisahatun vanhan mersun ympärillä elämäänsä sekä hyvän ja pahan suhteellisuutta pohtivat Ahlapuron esittämä Nygren sekä Aape Lehtisen Raid.

Tapahtumat sijoittuvat varhaisempaan aikaan kuin tv-sarja aikanaan, joten Kai Lehtisen poika Aape on tähän tarinaan niin sopivan näköinen Raid kuin kuvitella voi. Ossi Ahlapuro kehuu vuolaasti nuorta vastanäyttelijäänsä.

- Aape on hyvin tunnollinen poitsu. Isänsä näköinen, pitkä ja hoikka, mutta enemmän babyface. Hänen kanssaan on erittäin hyvä tehdä töitä.

Salo on Ahlapurolle tuttu paikka jo vuosien takaa. Harjoitusten aikana ei ole ollut paljonkaan aikaa olla tekemisissä salolaisten kanssa teatterin ulkopuolella.

Teatteri Provinssi sai kymmenen vuoden tekemisen jälkeen oman teatteritilan Saloran vanhasta kiinteistöstä. Helsingissä asuva Ossi Ahlapuro pitää tärkeänä, että Salon kokoisessa kaupungissa on tämäntyyppistä teatteritoimintaa.

- Ihmiset liikkuvat kyllä ja tulevat vaikka mistä linja-autoillakin katsomaan esityksiä, jos on joku kiinnostava juttu. On erittäin hieno homma, että täällä on nyt teatterilla vakituinen paikka.

Lähteet: YLE Turku / Kalle Talonen