Riihimäen teatteri kiristää vyötä

Riihimäen teatteri tasapainottaa talouttaan tiukalla säästökuurilla. Muun kuin näyttelijähenkilöstön osalta käydään yt-neuvotteluja enintään viiden hengen irtisanomisesta. Lisäksi teatterin ohjelmistoa aiotaan jatkossa muokata edullisemmin toteutettavaksi.

kulttuuri
Niina Torkko.
Tuore toimitusjohtaja Niina Torkko aikoo saada Riihimäen teatterin talouden tasapainoon.YLE / Nina Keski-Korpela

Teatterin tuore toimitusjohtaja Niina Torkko kertoo toivovansa, että ketään ei tarvitsisi irtisanoa, vaan tarvittavat 100 000 euron säästöt saataisiin aikaan osa-aikaistamisilla ja lomautuksilla sekä harkituilla ohjelmistovalinnoilla.

- Tulot ja menot pitää saada vastaamaan toisiaan. Tämä on vuosien kehityksen tulosta enkä kaikesta edes tiedä, koska olen ollut vasta kuukauden töissä. On ehkä ajateltu liian optimistisesti avustusten kehittymisestä ja velkaa on otettu liikaa.

Organisaation tehtävät jaetaan uudelleen ja esimerkiksi pitkäaikainen taiteellinen johtaja Aleksander Anria ei ole enää teatterin palveluksessa. Häntä ei irtisanottu eikä hän irtisanoutunut, vaan lähdöstä sovittiin yhteisellä sopimuksella.

Jatkossa taiteellisten ratkaisujen vastuuta annetaan teatterin taiteelliselle jaokselle, eli henkilökunta saa olla entistä enemmän mukana ratkaisuissa. Torkko sanoo lähinnä suitsivansa liian kunnianhimoisia (lue: kalliita) suunnitelmia.

Näytäntöjä viedään kouluille ja hoitolaitoksiin

Vaikka toteutettavia teoksia valitaan jatkossa tarkemmalla kammalla, näytösten määrä ei kuitenkaan välttämättä vähene, sanoo Niina Torkko.

- Jos on joku suurempi teos, joka vaatii paljon henkilökuntaa, niin se voi olla hyvin, että se on yksi teos kaudessa, mutta jos on pienempiä teoksia, jotka ei vaadi niin paljon henkilökuntaa, niin sitten niitä voi olla useita. Se riippuu aina siitä, millaisesta teoksesta on kysymys.

Jo sovitut esitykset toteutaan eli huhtikuussa luvassa on Mika Waltarin tekstiin perustuva Myöhästynyt hääyö ja syksyllä teos Pian koittaa aika, kertoo Torkko.

- Tässä kevään aikana päätetään, mikä teos tulee olemaan syksyssä tämän Pian koittaa aika -teoksen rinnalla ja jatkaako mahdollisesti jompikumpi kevään kahdesta ensi-illasta, 39 askelta ja Myöhästynyt hääyö, vielä ensi syksynä, sanoo Torkko.

Riihimäen teatterin ohjelmistoa aiotaan myös viedä ulos teatterista, esimerkiksi hoitolaitoksiin, kouluihin ja päiväkoteihin.

Lähteet: YLE Häme / Nina Keski-Korpela