Näyttelijä kiertyy vaikka pullonkorkiksi

Tammikuussa kultaisen Venlan saanutta Martti Suosaloa on kehuttu mieheksi, joka pystyy näyttelemään uskottavasti mitä vain. Suosaloa itseään kiehtoisi rooli esimerkiksi viinipullon kierrekorkkina.

Martti Suosalo
Näyttelijä Martti Suosalo
YLE / Sauli Antikainen

Martti Suosalon mukaan näyttelijällä ei voi olla sellaista asennetta, että jotain roolia ei voisi tehdä. Kaikkea pitää pystyä esittämään.

- Omasta mielestäni pystyn kuvittelemaan, miltä esimerkiksi viinipullon korkista tuntuu, kun se kierretään takaisin kiinni. Jos pystyn sen ajattelemaan ja miettimään, niin jostain syystä katsojat sitten pystyvät näkemään sen asian, Martti Suosalo sanoo.

Ainekset omasta aviosta

Martti Suosalo lomailee perheineen lapsuusmaisemissaan Rovaniemellä. Hiihtely ja pulkkamäessä peuhaaminen kuuluvat asiaan, mutta perheellisen on pakko myös yrittää. Niinpä Suosalo heittäytyy jälleen kerran yleisön eteen Luolamiehenä, mutta ensimmäistä kertaa kulttuuritalo Korundissa.

- Korundi on hieno sali, mutta ennakkotietojen perusteella täytyy hieman testailla sitä akustiikkaa. Moottoriturpameiningillä esitystä ei varmaan voi vetää, vaan täytyy puhua hieman rauhallisemmin, että ihmiset saa selvää.

Luolamies on Broadwayltä menestystarinansa aloittanut, stand up -komiikalla höystetty tutkimusmatka miehen ja naisen sielunmaailmaan. Suosalo myöntää avoimesti ammentavansa ainekset omasta avioliitostaan dokumenttiohjaaja Virpi Suutarin kanssa.

- Esityksessä yritetään nähdä asiat sekä naisen että miehen vinkkelistä. Nämä ovat aika yleisiä juttuja, mutta yllättävän vähän niistä pariskunnat puhuvat keskenään. Luolamiehen monivuotinen suosio perustuu juuri siihen, että siinä on oivalluksen aineksia.

-Virpin kanssa ollaan yhdessä mietitty esityksen elementtejä, Suosalo paljastaa.

Juurevat Jussit ja pompöösi Venla

Martti Suosalo palkittiin tammikuussa kultaisella Venlalla roolisuorituksestaan TV-sarjassa "Tappajan näköinen mies". Aiemmin hän on saanut kolme Jussi-palkintoa elokuvarooleistaan sekä myös Olavi-patsaan Savonlinnassa.

- Olavi sai viran kotipihalta puutarhatonttuna, mutta nyt se on hautautuneena lumeen. Jussit ovat toistaiseksi makuuhuoneessa vaatekaapin päällä. Venla on siellä Jussien jatkona, mutta vielä en tiedä sen loppusijoituspaikkaa. Omaan silmääni Venla on kullanvärisenä patsaana hieman prameahko eli pompöösi, Suosalo sanoo.

Martti Suosalo työskentelee tätä nykyä freelance-näyttelijänä, jolla on useita projekteja meneillään. Keväällä hän alkaa jälleen esittää Gogolin "Mielipuolen päiväkirjaa". Esitys nähdään myös Korundissa Rovaniemellä.

Lähteet: YLE Lappi / Hillevi Antikainen