1. yle.fi
  2. Uutiset

Suurkoulut huolestuttavat opettajia

Koulujen koon kasvu huolestuttaa Opetusalan ammattijärjestöä OAJ:tä. Oulussa vieraillut järjestön puheenjohtaja Olli Luukkainen vaatii pikaisia toimia etenkin lukiokoulutuksen kehittämiseksi

lukiokoulutus
OAJ:n puheenjohtaja Olli Luukkainen Oulun Rotuaarilla.
YLE

Koulukoon kasvattaminen mammuttikouluksi ei välttämättä ole hyvä ratkaisu. OAJ:n tuore selvitys osoittaa, että ryhmäkoot ovat suurimpia juuri isoissa lukioissa. Ammattijärjestön puheenjohtajan mielestä nyt viimeistään on kysyttävä kuinka yksittäinen oppilas tulee huomioon otetuksi satojen oppilaiden joukossa.

- Silloin kun lapset ja aikuiset tuntevat kaikki toisensa niin murheista on paljon helpompi mennä puhumaan. Tätä me pidämme johtavana periaatteena. Suuri koulu ei kaikin tavoin turvaa sitä, Luukkainen sanoo.

Rotuaarilla oululaisia tavannut OAJ:n puheenjohtaja Olli Luukkainen vaatii toimia lukiokoulutuksen kehittämiseksi. Tehtävään on nimettävä erillinen työryhmä ja tulevista vuosille 2014 ja 2015 suunnitelluista rahoituksen leikkauksista on luovuttava. Luukkaisen mielestä lukiokoulutus on pirstaleista ja muun muassa matematiikan sekä äidinkielen osaamisessa on puutteita. Oppilaat eivät saa myöskään riittävästi henkilökohtaista opinto-ohjausta.

- Lukiokoulutuksen osalta on laaja tarjotin, jolla suuria kouluja myydään. Tietysti pitää kysyä että tarvitaanko sitä laajaa tarjotinta kaikissa paikoissa ja onko lapset siinä vaiheessa kyvykkäitä valitsemaan laajoista tarjottimista. Tärkeintä on, että lapset saavat laajan ja vahvan perussivistyksen ja sille perustalle pitää kouluverkko ja koulun kokokin ratkaista, Luukkainen sanoo.

Lähteet: YLE Oulu

Lue seuraavaksi