Saattohoidon asiantuntija hyväksyy eutanasian

Saattohoidon uranuurtajiin kuuluva suomalaislääkäri hyväksyisi eutanasian. Saattohoitoa Helsingissä tarjoavan Terhokodin johtajan Juha Hännisen mielestä kuolinapu voisi olla vaihtoehto silloin, kun muista hoitokeinoista ei ole enää apua kuolemansairaille potilaille.

Kotimaa
Kanyyli potilaan kädessä sairaalassa.
Yle

Ylilääkäri Juha Hänninen on nähnyt työssään Terhokodin johtajana kuoleman rajalla kamppailevien potilaiden kärsimykset. Hän tuntee myös lääketieteen rajallisuuden. Alun perin kielteinen käsitys eutanasiasta on muuttunut ajan saatossa mahdollisuudeksi.

- Olen tavannut ja hoitanut vaikeasti oireilevia potilaita, jotka eivät ole saaneet riittävää apua tietoisuuden tason laskemisestakaan. En pidä sitä eettisesti tuomittavana, että kuolema voitaisiin toteuttaa, jos muuta keinoa ei enää ole, Hänninen sanoo.

Pohjolan Lääkäripäivillä Oulussa keskiviikkona aiheesta puhunut Hänninen korostaa potilaan omaa toivetta. Eutanasia ei hänen mukaansa koskisi potilaita, jotka eivät itse kykene ilmaisemaan tahtoaan.

- Eutanasia on aina potilaan oma pyyntö. Potilas itse ilmaisee kärsivänsä niin paljon, että haluaa kuolla ja toivoo, että häntä autetaan siinä. Lääkäri päättäisi asiasta. Tätä käytäntöähän noudatetaan Hollannissa, Belgiassa ja Luxemburgissa.

Suhtautuminen eutanasiaan on muuttumassa

Sosiaali- ja terveysministeriön alainen eettinen neuvottelukunta, johon Juha Hänninenkin kuuluu, otti loppuvuodesta suopean kannan eutanasiaan. Ylilääkäri Juha Hännisen mukaan neuvottelukunnan mielestä olisi tekopyhää, jos eutanasiaa ei voitaisi hyväksyä, mikäli ihminen kärsii paljon ja toivoo kuolemaa.

Hänninen kertoo huomanneensa, että ilmapiiri eutanasian ympärillä on hiljanneen muuttumassa. Jotain on liikahtamassa uuteen suuntaan, mutta suuresta päänavauksesta ei ole vielä kyse. Valvovaa viranomaista ei Suomessa ole, ja myös lääkärikunta on toistaiseksi kavahtahtanut suurta vastuuta.

- Lääkäreillä ei ole koulutusta ihmisen elämän lopettamiseen, eikä lääkärikunnassa ole siihen paljon halukkuuttakaan. Näkemys asiasta on kuitenkin muuttumassa eutanasialle suopeammaksi.

- Ensin me tarvitsisimme kuitenkin valvontaresursseja sekä ihmisiä, jotka kykenevät arvioimaan, olisiko jotakin muuta tehtävissä. Kenellekään ei ole tarkoitus antaa kuolettavaa lääkettä, jos tilanne pystytään ratkaisemaan jotenkin muuten, Juha Hänninen painottaa.

Lähteet: YLE Uutiset / Leena Rimpiläinen