Toivon siemen itää Botaniassa

Suomen ainoan trooppisen perhospuutarhan pelastamiseksi tehdään hartiavoimin töitä Joensuussa. Itä-Suomen yliopisto päätti tammikuussa sulkea Joensuun, Kuopion ja Savonlinnan kasvitieteelliset ja tutkimuspuutarhat. Joensuun Botania yritetään saada jatkossa toimimaan esimerkiksi säätiöpohjalta.

Joensuu
Nainen katselee papukaijaa puutarhassa.
YLE / Riikka Heikkilä

JoensuuPohjois-Karjalan kauppakamarin toimitusjohtaja Tiina Tolvanen istuu yliopiston hallituksessa ja oli mukana päättämässä perhospuutarhan lakkautuksesta viime kuussa. Nyt hän etsii toiminnalle uutta jatkajaa yhteistyöryhmän voimin.

- Valitettavasti Botanialla ei tutkimus- ja opetuskäytössä ole sellaista roolia, että se olisi ollut järkevää säilyttää yliopiston omana toimintana. Mutta joensuulaisena ja kauppakamarin edustajana pidän tätä hienona paikkana ja säilyttämisen arvoisena.

Vuosibudjetti lähes puoli miljoonaa euroa

Parhaillaan selvitystyön alla ovat Botanian minimikäyttökustannukset, joista saadaan arvio parin viikon päästä. Sen jälkeen alkaa rahoittajien etsintä. Puutarhan pyörittäjäksi yritetään saada säätiö, yhdistys tai yritys. Todennäköisesti toimintamalli olisi näiden sekoitus. Puutarhakiinteistön omistaa Suomen Yliopistokiinteistöt.

Perhospuutarhan vuosibudjetti on tällä hetkellä noin 450 000 euroa ja tuotot 80 000 euroa. Pelastajaksi on toivottu Joensuun kaupunkia, joka on jo tukenut puutarhaa ja alueen Arboretum-puulajipuistoa vuosittain yhteensä 70 000 eurolla.

- Kyllä syyllinen täytyy hakea muualta kuin kaupungista. Ei kaupunki aina voi olla se viimeinen portti, joka pelastaa kaikki. Minä heitän pallon Joensuun seudun yhteisöille, yliopistolle, elinkeinoelämälle ja meille kaikille, joiden pitäisi käydä Botaniassa muulloinkin kuin lakkautusuhan alla, kaupunginjohtaja Kari Karjalainen sanoo.

Botanian kävijämäärä on viime kuukausina moninkertaistunut viime vuodesta. Puutarhaa puolustaa adresseissa yli 11 000 henkilöä. Prikaati-adressi keräsi 4 000 nimeä vähemmän. Ensi viikolla perustetaan myös uusi tukiyhdistys puutarhalle.

Lähteet: YLE Pohjois-Karjala / Riikka Heikkilä