Keuhkoahtauma hiipii joka toiselle tupakoitsijalle

Tupakoitsijat vähättelevät tupakkasairauksien ensioireita ja hakeutuvat hoitoon yleisesti liian myöhään. Oulussa meneillään olevilla Pohjolan lääkäripäivillä on korostettu tupakan terveysvaaroja. Vähintäänkin joka toiselle sauhuttelijalle kehittyvää keuhkoahtaumatautia ei voida parantaa uusillakaan lääkkeillä.

Teksti-TV Oulu
Sairaanhoitaja tupakoi vuonna 1997.
Sairaanhoitaja tupakoi Kainuun keskussairaalan parvekkeella vuonna 1997. Kuva: Tiina Karjalainen / YLE

Tupakoitsijat sietävät tupakkasairauden oireita pitkään ennen hoitoon hakeutumista. Esimerkiksi tupakkayskää vähätellään, vaikka se on oire kehittyvästä, parantumattomasta keuhkoahtaumataudista.

- Hengenahdistus, yskä, limaisuuden lisääntyminen tulevat pikkuhiljaa. Henkilöt pyrkivät vähentämään liikkumista ja keventämään rasitusta jotta pärjäävät, kuvailee OYS:in osastoylilääkäri Riitta Mäkitaro.

Tupakointi tulisi lopettaa heti ja kokonaan, mutta terveysriskejä pienentää myös sauhuttelun vähentäminen. Parasta, mitä lääkärit voivat tarjota, ovat keinot tupakoinnin lopettamiseen.

- Hoitohenkilökunnan kannustus ja ohjaus, nikotiinikorvaushoidot ja reseptilääkkeet auttavat tupakasta irrottautumisessa, muistuttaa apulaisylilääkäri Terttu Harju OYS:ista.

Keuhkoahtaumatautia ei voi parantaa

Keuhkoahtaumatauti on yleistynyt suorastaan kansantaudiksi. Yhdeksällä kymmenestä potilaasta taustalla on tupakointi.

- Viimeaikaiset tutkimuksen ovat osoittaneet, että keuhkoahtaumataudin saa vähintäänkin puolet tupakoitsijoista.

Keuhkoputken ahtautuminen todetaan yleensä myöhään, jolloin keuhkokudokseen on syntynyt jo muutoksia. Keuhkoahtaumataudin kanssa elävien oireita voidaan lievittää lääkkeillä entistä paremmin.

- Tupakoinnin lopettaminen, jopa vain tupakkalakot ovat edelleen ainoa varma keino hidastaa keuhkoahtaumataudin etenemistä.

- Kyllä tupakka on ansainnut kovan maineensa. Se on merkittävin terveyden riskitekijä, johon voi vaikuttaa. Turvallista tupakointimäärää ei ole, vakuttaa Riitta Mäkitaro.

Lähteet: YLE Oulu / Arto Veräjänkorva