1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. kulttuuri

"Novelli on vaikein kirjallisuudenlaji"

Kotkalaiskirjailija Jari Järvelän neljäs novellikokoelma "Château Inkeroinen" julkaistiin ystävänpäivänä. Järvelän mukaan novellien arvostus ei ole Suomessa yhtä korkea kuin muualla maailmassa, vaikka novellikokoelman kirjoittaminen vaatii kirjailijalta kykyä koukuttaa lukija kerta toisensa jälkeen.

kulttuuri
- Novelli on kirjallisuudenlaji, joka ansaitsisi ehdottomasti enemmän näkyvyyttä, toteaa kirjailija Jari Järvelä.YLE / Raine Martikainen

Kotka- Novelli on mielestäni vaikein kirjallisuudenlaji. Toki romaanin kirjoittaminen kestää, mutta siinä riittää kun pääset kerran luomaan sen maailman ja siihen sisään. Novellikokoelmassa sinun täytyy tehdä sukellus uuteen maailmaan yhdeksän kertaa, ja se on aika uuvuttavaa,

Teoksen nimikkonovelli kertoo entisestä kaivinkoneyrittäjästä, joka päättää valmistaa täydellisen viinin punaherukoista Kymijoen varrella sijaitsevalla tilallaan.

Järvelä muistuttaa, että novellikokoelmassa on myös se riski, että lukija mieltyy vain osaan kertomuksista.

- Novellikokoelma pitäisi tehdä niin, että kaikki kertomukset kolahtavat lukijaan,

"Epäonnistuneesta novellista voi kirjoittaa romaanin"

Järvelän tuoreimmassa novellikokoelmassa tunnelmat vaihtuvat hyvin jyrkästi tarinasta seuraavaan siirryttäessä. Kirjailijan mukaan kokoelmaa tulisikin lukea kertomus kerrallaan, ja pysähtyä aina hetkeksi maistelemaan kutakin novellia.

- Veijo Meri on aikanaan sanonut, että epäonnistuneesta romaanista ei voi kirjoittaa novellia, mutta epäonnistuneesta novellista voi kirjoittaa romaanin. Joissain ideoissa on sitä sähäkkyyttä eli novellin henki. Romaanissa luodaan vähän rauhallisempi maailma. Novelli on vähän kuin haukan lento, ja romaani enemmänkin kuin lokkiparvi, joka kiertelee taivaalla, Järvelä kuvailee.

Hän myöntää, että kokoelman ensimmäinen novelli uljaasta viiniyrittäjästä on novelliksi pitkä.

- Olen kirjoittanut aika monta romaania, joten novellit tuppaavat pidentymään. Kaikki ovat vähintään 20-sivuisia, ja luon novelleihin vähän sellaista romaanimaista maailmaa. Ne eivät ole enää sellaisia skalpellin leikkauksia kuin olisin kirjoittanut parikymppisenä, kirjailija miettii.

- Ehkä se ei ole enää tarpeenkaan. Kun elämää on nähnyt, haluaa antaa tarinalla vähän rikkaamman kuvan.

Romaani julkaistaan syksyllä

Suomessa novellien arvostus ei ole Järvelän mukaan yhtä korkea kuin muualla maailmassa.

- Novelli on kirjallisuudenlaji, joka ansaitsisi ehdottomasti enemmän näkyvyyttä. Ja uskon, että ihan tämänkin vuoden aikana novellit tulevat saamaan huomiota. Onhan meillä tulossa uusi presidentti, joka on ilmoittanut harrastuksekseen nimenomaan novellit, Järvelä huomauttaa.

Syksyllä Järvelältä julkaistaan myös uusi romaani: Parempi maailma. Kirjailija työsti romaania novellien ohessa.

- Se oli jotenkin todella inspiroivaa. Romaanin kirjoittaminen on vähän kuin maraton juoksua, joten on hyvä saada välillä verrytellä jäseniään.

Lähteet: YLE Kymenlaakso / Katariina Luoma

Lue seuraavaksi