1. yle.fi
  2. Uutiset

Körttiläisille oma yhdistys 100 vuotta sitten

Heränneitä eli körttiläisiä yhdistävä Herättäjä-Yhdistys on täyttänyt tällä viikolla sata vuotta. Ylivieskassa 1912 perustettu yhdistys edustaa luterilaisessa kirkossa yhtä sen viidestä herätysliikkeestä. Herännäisyys vaikuttaa etenkin pohjalaismaakunnissa ja Savossa. Hengellisen työn ohessa se harjoittaa myös kustannustoimintaa.

Teksti-TV Keski-Pohjanmaa
Yleisöä herättäjäjuhlilla Oulussa.
YLE

Herännäisyyden päätapahtuma on herättäjäjuhlat, joille kokoontuu vuosittain 30 000-40 000 kävijää. Tämän vuoden 2012 herättäjäjuhlat järjestetään Isossakyrössä.

Yhdistyksen alkuvuosina heränneet vieroksuivat punaista väriä ja heidät tunnisti körttipuvusta, kertoo yhdistyksen puheenjohtaja Jukka Hautala.

- Se on selkeästi ollut tämän Vilhelmi Malmivaaran 1912 perustetun yhdistyksen yksi asialistalla ollut juttu, josta tuli ulkoinen tunnusmerkki.

- Se tuli perinteeksi, joka ajan saatossa karsiutui pois. Punainen väri liittyi vähän tähänkin mutta etenkin poliittiseen tilanteeseen. Euroopassa nousi voimakas sosialistinen liike joka oli ateistinen. Silloin koettiin, että kansallisesti pitää nousta rintamana tällaista painetta vastaan. Punainen väri kytkeytyi aika pitkälle tähän.

Lähteet: YLE Keski-Pohjanmaa

Lue seuraavaksi