Carpe diem vaikka kuinka ärsyttäisi

On aikoja jolloin kaikki pienet kuin vähän suuremmankin kokoluokan asiat ärsyttävät. Mutta kun näkee ramman kerjäläisen, ärsyyntyminen kummasti vähenee, Yle Lahden toimittaja Juha-Petri Koponen toteaa.

Suunvuorot
Kerjäläinen Tampereen Keskustorilla.
Kerjäläinen Tampereen Keskustorilla.Antti Eintola / Yle

Ärsyttää uimajuoksijamammat uimalassa. Kun nostaa pään veden alta haukatakseen ilmaa, ei tiedä kumpaa saa keuhkoihinsa enemmän, happea vai hiuslakkaa.

Ärsyttää teinit, jotka kailottavat bussissa kimittävällä äänellä kännykkään ensi kesän festarisuunnitelmistaan. Oikeastaan kaikki, jotka puhuvat kovalla äänellä bussissa puhelimeensa ovat jatkuva ärsyyntymisen aiheuttaja. Onko pakko huutaa?

Ärsyttää viimeviikkojen kuntauudistuksesta itkeminen. Mitään ei ole vielä tapahtunut. Jokin valtionvirkamiestyöryhmä on vetänyt kahvia pullan kera urakalla ja ulostanut jonkin kartan, mutta huudosta päätellen peräkyliltä on jo viety sähköt ja asvalttipäällyste.

Ärsyttää, jos laite ei toimi luvatulla tavalla ja pitää mennä myymälään valittamaan asiasta myyjälle, joka puhuu minulle alentuvasti kuin vajaamieliselle.

Ärsyttää tekopirteät ihmiset, jotka eivät ole sisäistäneet kunnolla rooliaan. Tekopirteys verhoutuu läpinäkyvään tekohymyyn ja tekomukavuuteen. Opetelkaa roolinne, jos ette parempaan pysty. Tai olkaa avoimen happamia kuten minä.

Ehkä silti eniten ärsyttää, että itse asiassa mikään ei ärsytä kunnolla. Kaikki edellä mainitut ärsytyksen aiheuttajat ovat isossa mittakaavassa vain pientä sirinää korvissa ja kutinaa aivokäytävien etukammioissa. Ei mitään, joka saisi raivoamaan paikallislehden yleisönosastopalstalla tai soittamaan Ylen katsojapalveluun.

Onkohan tämä ärsyyntymättömyyden taustalla näky, mikä jäi verkkokalvoilleni pari viikkoa sitten Budapestissa? Sillalla keskellä Tonavaa vastaan käveli kerjäläinen. Miehellä oli epämuodostuneet jalat, joita hän raahasi perässään kävelykeppien avulla ja pahvinen muki kolikoita varten kädessään.

Tajusinko sillä hetkellä, että jumalauta olen onnellinen ihminen, jonka on turha tuhlata ainutkertaista elämäänsä turhaan ärsyyntymiseen?

Carpe diem vaan tasapuolisesti kaikille. Myös teille, jotka tuhlasitte ainutkertaista aikaanne tämän lukemiseen, ettekä saaneet muuta kuin ärsyyntymisen.

Lähteet: YLE Lahti / Juha-Petri Koponen

Uusimmat uutiset puhelimeesi

Lataa Yle.fi-sovellus