1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. kulttuuri

Vihreät Niityt ei soi Kajaanissa 2012

Vihreät Niityt –iskelmämusiikkitapahtuman johtajan Reijo Gladin mukaan tapahtuma jää luovalle tauolle. Kajaanin kaupunki ei myöntänyt tukea tapahtumalle, koska Kajaanin alijäämää ei haluttu enää kasvattaa. Kaupunginhallituksen ja kaupunginvaltuuston puheenjohtajat ovat hieman eri linjoilla tapahtuman tukemisesta.

Kuva: YLE / Paula Hiljanen

KAJAANI Vihreät Niityt on järjestetty Kajaanissa kaksi kertaa, molemmilla kerroilla Kajaanin kaupunki on tukenut tapahtumaa noin 13 000 eurolla. Joulukuussa 2011 Kajaanin kaupunginvaltuuston talousarviopäätöksessä oli varattu 13 000 euroa myös vuoden 2012 Vihreät Niityt –tapahtuman järjestämiseen, kertoo valtuuston puheenjohtaja Vesa Kaikkonen.

- Siinä oli kaikenlaisia kuluja ja rahallista rahaa noin 5 000 euroa. Se on tietysti aika huono lähtökohta tukea sellaisella summalla. Minä edustan sitä näkemystä, että 30 000 olisi ollut alaraja, jolla tapahtuma olisi saatu tänne, sanoo Kaikkonen.

Aika loppui kesken

Budjetoitu tuki jää kuitenkin käyttämättä, koska se ei riittänyt tapahtumalle. Vihreät Niityt anoi Gladin mukaan Kajaanilta 35 000 euroa, ja sen lisäksi tiloja ja palveluja. Kajaanin kaupunginhallituksen puheenjohtaja Arto Okkonen sanoo anotun tuen määräksi 50 000 euroa.

- Tapahtuman järjestämisestä olisi pitänyt ehtiä neuvottelemaan, mutta kun sitä ei ehditty tehdä, aika ajoi tapahtuman ohi. Vihreät Niityt on ollut tapahtumana hyvä. Toivon, että tapahtuma jatkuu kuitenkin vuonna 2013, sanoo kaupunginhallituksen puheenjohtaja Okkonen.

Kaupunginvaltuuston puheenjohtajan Vesa Kaikkosta harmittaa, että tapahtumaa ei järjestetä. Hänen mielestään tapahtumaa olisi pitänyt tukea.

- Minusta olisi ollut mahdollista laittaa yhteensä 30 000 euroa. Sillä olisi saatu tapahtuma pystyyn ja liikkeelle. Kehittyvä tapahtuma, jossa massoja liikutellaan, olisi voinut pitää itsensä pystyssä. Järjestäjät odottavat, että yhteisö jossa tapahtuma järjestetään, tukee tapahtumaa, koska se myös hyötyy siitä, kertoo Kaikkonen.

Kaupunginhallitus ei käsitellyt hakemuksia

Sekä Reijo Glad että Vesa Kaikkonen kummeksuvat sitä, että Gladin lähettämiä avustushakemuksia ei käsitelty missään. Arto Okkosen mukaan se olisi ollut turhaa.

- Kyse olisi ollut nimenomaan Kajaanin markkinoinnista, mutta kaupungin alijäämää ei haluttu lisätä tämän takia. Minulle kerrottiin, että kaupungin kassassa ei ole rahaa. En usko, että valtuustokaan ei olisi hyväksynyt tällaista ylitystä, sanoo Okkonen.

- En tiedä mitä kaupunginhallitukselle on osoitettu ja minkälaisia kirjeitä, mutta ne olisi pitänyt käsitellä ja antaa vastaus niille, jotka ovat anoneet rahaa. Minun käsittääkseni kaupunginhallitus ei ole näitä asioita käsitellyt. Kansanvaltaiseen järjestelmään kuuluu, että jos joku kirjallisesti pyytää tai anoo, siihen on aina vastattava, ihmettelee puolestaan Vesa Kaikkonen.

Vihreiden Niittyjen johtaja Reijo Glad ei halua kommentoida tapahtuman peruuntumista tässä vaiheessa tämän enempää.