1. yle.fi
  2. Uutiset

Syyttäjä vaatii kotkalaisvaltuutetulle sakkoja nettikirjoittelusta

Kaupunginvaltuutettu Freddy van Wonterghem (ps) kiistää syyllistyneensä kiihotukseen tai panetteluun. Syyttäjä vaatii enimmillään 50 päiväsakkoa.

Freddy Van Wonterghem
käräjäoikeus, syytetty, perussuomalainen
YLE/ Juha Korhonen

Freddy van Wonterghem käveli Kotkan käräjäsaliin omasta mielestään syyttömänä miehenä. Hän ei mielestään ole syyllistynyt panetteluun eikä kiihotukseen kansanryhmää vastaan.

- Valtakunnansyyttäjä nosti asiayhteydestä kaksi lausetta eikä ymmärtänyt niiden ironiaa,. Itse asiassa otin kantaa ihmisoikeusrikkomukseen, Wonterghem sanoo.

Juttu lähti CNN:n keväällä uutisoimasta tapauksesta, jossa bangladeshilainen 14-vuotias tyttö raiskattiin ja kuoli sittemmin rangaistuksena saamiinsa raipaniskuihin. Tapaus nosti Uuden Suomen nettisivuilla kiivaan keskustelun.

Nettikirjoitttelusta syytteet nostaa valtakunnansyyttäjä. Viime kevään lakimuutoksen jälkeen niitä on tullut melko paljon. Kihlakunnansyyttäjä Ville Urpomäki on samoilla linjoilla valtakunnansyyttäjän kanssa.

- En näe kirjoituksissa ironiaa. Mielestäni ne täyttävät rikoksen tunnusmerkit, Urpomäki sanoo.

Erityisesti julkisuuteen nettikirjoituksistaan ovat nousseet perussuomalaiset. Kotkan käräjäsaliin Wonterghemin tueksi oli tullut vahva tukijoukko perussuomalaisia poliitikkoja. Kansanedustaja James Hirvisaarella on itselläänkin meneillään samankaltainen oikeusjuttu. Hän on hakenut valituslupaa korkeimmalta oikeudelta hovioikeuden antamasta sakkorangaistuksesta.

-Valtakunnansyyttäjän virastossa on kaksi syytetehtailijaa, jotka vainoavat erityisesti perussuomalaisia. Tämä on poliittinen ajojahti, Hirvisaari sanoo .

Kotkan käräjäoikeus antaa Wonterghemin tuomion maaliskuussa. Syyttäjän vaatimus on eneintään 50 päiväsakkoa.

Wonterghem myöntää, että ironia on vaikea tyylilaji.

-Siinä on se vaara, että se luetaan juuri niin kuin se on kirjoitettu, van Wonterghem sanoo.

Lähteet: YLE / Kymenlaakso

Lue seuraavaksi