Egon Meurosen teokset henkivät sisäistynyttä herkkyyttä

Hämeenlinnan Taidemuseo esittelee tuoreimmassa näyttelyssään monipuolisen läpileikkauksen taidemaalari Egon Meurosen tuotannosta. Hämeenlinnan taide-elämän merkittävä vaikuttaja Egon Meuronen tunnetaan parhaiten akvarellistina.

Teksti-TV Häme
Kaksi naista ja taideteos
Elli Meuronen ja Päivi Viherluoto Egon Meurosen teoksen äärellä Hämeenlinnan Taidemuseossa.YLE / Anne Niskanen

Luonnontunteiden tulkki -näyttelyyn on koottu Meurosen töitä taidemuseon omista kokoelmista, mutta mukana on myös muutamia maalauksia Janakkalan kunnan ja Tervakosken Taiderengas ry:n kokoelmista.

Egon Meuronen ja hänen puolisonsa Elli Meuronen lahjoittivat Hämeenlinnan Taidemuseolle 2000-luvun alkupuolella 30 merkittävää teosta.

- Ne on ensin inventoitu, huollettu, konservoitu, kehystetty ja tehty näyttelyksi. Voi sanoa, että vuosien prosessin lopputuloksena on syntynyt tämä näyttely, taidemuseon amanuenssi Päivi Viherluoto sanoo.

Hämeenlinnan Taidemuseo ja taiteilija suunnittelivat edellisen kerran yksityisnäyttelyä jo 1990-luvulla, mutta Egon Meurosen ankara itsekritiikki esti näyttelyn toteuttamisen.

Meurosen teoksia yhdistää sisäistynyt herkkyys. Kun taiteilija on pistänyt teoksiinsa sielunsa ja persoonansa, silloin ei ole kovin helppo esitellä henkilökohtaisia asioitaan julkisesti.

- Hän oli myös työskentelyssään kriittinen ja vaati itseltään paljon. Hän on pitänyt vuonna 1963 ja 1972 Hämeenlinnan Taidemuseossa yksityisnäyttelyn, mutta ei enää sitten loppuaikana tohtinut. Näyttelyitä oli kyllä muualla, Viherluoto kertoo.

Egon Meuronen kuoli vuona 2005.

Hämeenlinnan taide-elämän merkittävä vaikuttaja Egon Meuronen tunnetaan parhaiten akvarellistina, joka työskenteli aktiivisesti yli viiden vuosikymmenen ajan. Näyttelyssä on esillä Meurosen töitä vuosilta 1954 - 1995.

Lähteet: YLE Häme