1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Finlandia-hiihto

Ensimmäistä Finlandiaa ei olisi hiihdetty ilman sahaa ja kirvestä

Finlandia-hiihto järjestetään tänä vuonna jo 39. kerran. Tapahtuma on paisunut vaatimattoman alun jälkeen massatapahtumaksi ja osaksi Worldloppet-tapahtumaa. Finlandia on alusta asti nojannut vahvasti vapaaehtoistyövoimaan.

Finlandia-hiihto
37. Finlandia-hiihto käytiin lauhassa ja sumuisessa säässä.YLE Lahti

Lahtelainen Leila Välisalo oli miehensä Risto Rytökosken kanssa puuhaamassa ensimmäistä Finlandia-hiihtoa 1970-luvun alussa. Ensimmäisen kilpailun piti olla vuonna 1973 Hämeenlinnan ja Hyvinkään välillä, mutta se peruttiin lumipulan vuoksi, Välisalo muistelee.

- Seuraavana vuonna Finlandia sitten järjestettiin ensimmäisen kerran Hämeenlinnasta Lahteen. Risto oli ainoa, joka osasi odottaa yli tuhatta hiihtäjää. Tapahtuman suosio heti ensi kerralla yllätti kaikki, Välisalo kertoo.

Hänen mukaansa vapaaehtoistyöntekijöiden panos oli alusta asti ratkaiseva.

- Ei silloin mitään latupohjia ja reittejä ollut vaan järjestelyt alkoivat metsätöillä. Vapaaehtoiset lähtivät raivaamaan reittiä kirveiden ja sahojen kanssa. Ei siitä muuten olisi tullut mitään.

Worldloppet teki Finlandiasta kansainvälisen

Leila Välisalo teki koko 1970-luvun töitä kansainvälisen yhteistyön edistämiseksi. Työ palkittiin vuonna 1978, jolloin perustettiin kansainvälinen maastohiihtojärjestö Worldloppet.

Sitä edelsi monenlaisia välivaiheita, mutta tavoite oli saada kaikki pitkien matkojen hiihtokisat saman katon alle.

- Worldloppet yhdistää hiihtäjiä Australiaa myöten. Siihen kuuluu 14 kilpailua, joista kymmenen hiihdetään Euroopassa. Kukin kilpailu on omanlaisensa ja kaikilla on pitkät, liki 40-vuotiset perinteensä.

Lähteet: YLE Lahti

Lue seuraavaksi