Polovelassa papattaa

Juuan kunnan Polvelan kylässä on papattanut vuodesta 1997. Tuolloin Arvo Kortelainen valjasti omistamansa Zetor 25:n kylätapahtuman vetonaulaksi. Aikaa kerkesi tuosta kulua kymmenisen vuotta kun Polvelassa pohdittiin suuremmalla joukolla harrastuksen jatkamista, yhtenä vetonaulana vanhat traktorit. Nyt epävirallinen joukko käsittää viitisenkymmentä henkeä ja papatus jatkuu.

traktorit
Polvelan Papattajien sininen traktori
YLE / Antti Makkonen

JuukaArvo Kortelaisen konehallissa majailee kolmekin vahempaa traktoria, Zetor 25, Massey 135, sekä alunperin Nuffield-merkkinen maatalouskone.

- Nuffieldiin on nyt asennettu maastoauton moottori, Gazin syylärin suojus sekä uusi konepelti. Tämä ehkä kuvaa Papattajien koneenlaitto-ajatusta. Ei tarvitse välttämättä olla alkuperäinen, kunhan on rekisterissä ja käy.

Ari Koivuselkä on hänkin Papattajien tulisieluja. Vaikka toimintaa on monenlaista, kietoutuu kaikki jollain tavalla traktoreihin.

- Kyllähän nämä traktorit on jollain tavalla mukana kaikessa toiminnassa. Me on järjestetty perinteiseen tapaan vappuajelut tuonne Juuan kirkolle, sitten on tässä omalla kylällä pidetty kevätpäivän tapahtumaa. Omalla kylällä ja muuallakin on pidetty muutamat iltamat ja viime syksynä kekrijuhlat tuolla Halin kylällä.

Ei ikärajoja

Ihmisiä on Ari Koivuselän mukaan toiminnassa mukana viitisenkymmentä. Heistä aktiivisia traktoreiden kanssa liikkujia on parisenkymmentä. Papattajilla ei ole ikärajoja käytettävälle kalustolle, pääosa traktoreista ajoittuu kuitenkin sotien jälkeisille vuosikymmenille kertoo Koivuselkä.

- 1947 vuosimallin Fordsonista ja siitä alkaen tuonne 60-luvun alkupuolelle. Meillä ei sillä tavalla ole asetettu mitään ikärajoja millä pääsee mukaan porukkaan. Se nyt vain on tuolla tavalla valikoitunut.

- Meillä on tässä koneitten kanssa touhutessa ideana että pyritään osoittamaan kunnioitusta myös esi-isien työlle. Sitä kautta koetamme sitten esitellä erilaisia työtapoja maanviljelyksen puolelta nykynuorillekin. Esimerkikkinä vaikkapa lyhteiden sidonta ja riihen puinti. Pyritään kaivelemaan tällaisia vanhoja perinteisiä käsipelissä tehtyjä työtapoja.

Traktorikolonna Savon sydämeen

Papattajien kevään perinteitä on huhtikuun alkuun sijoittuva kevään avaus ja vappuajelut. Kesän kohokohta on puolestaan traktorikaravaani joka tänä kesänä suuntaa Nilsiän Tahkolle.

- Heinäkuun lopulla liikutaan tosiaankin traktorikolonnana tuonne Tahkolle. Ollaan aika omavarainen joukkue, mukaan tulee soppatykistä lähtien kaikki tarpeellinen aina saunaa myöten. Täydennyksiä ei sitten tarvitse matkan varrelta paljoa hankkia.

Lähteet: YLE Pohjois-Karjala / Matti Asikainen