Piru Kange risteyttää musiikissaan eläimellisyyden ja runouden

Hämeenlinnan Lammilla syntynsä saanut Piru Kange -yhtye julkaisee debyyttialbuminsa maaliskuussa. Albumilta jo kuultu single ”Kun järki ei riitä” oli Yle Radio Suomen Levylautakunta -ohjelmassa yleisön suosikki.

paholainen
Piru Kange -yhtye yhteispotretissa.
Marek Sabogal

Jo lukioajoista asti cover-kappaleita soittaneet kaverukset luottavat vahvaan runolliseen sanomaan ja karheaan seokseen eri tyylilajeja suomalaisuutta unohtamatta.

- Kyllä kaikilla meidän yhtyeessä varmaan on sellainen perusajatus, että se ei saa olla liian sliipattua ja helposti sulavaa. Siinä pitää olla rosoa ja likaa, koska se on jotenkin aidompaa ja sitä mitä se maailma oikeastikin on, Ville Pekkanen kertoo.

Heikki Lindberg lisää, että rosoisuus ei ole itseisarvo vaan johtuu pikemminkin siitä, että se on heille luonnollisempaa.

Monia vaikutteita

Musiikillista harrastuneisuutta yhtyeestä löytyy iskelmästä klassiseen. Yhtye on pyrkinyt siihen, että kaikki jäsenet osallistuisivat mahdollisimman paljon kappaleiden tekoon, jotta mielekkyys säilyisi. Nykyisin Ville kuitenkin vastaa pitkälti säveltämisestä.

- Siellä ne Villen päässä sekoittuvat kaikki vaikutteet. Sitten se oksentaa ne oman näköiseksi pläjäykseksi, josta tulee meidän musiikkia, kertoo Heikki musiikillisesta prosessista

Sanoituksissa vaikuttaa Villen mukaan 50-luvun modernismi. Musiikin ja runouden suhteesta Ville kertoo seuraavaa.

- Sitä haluaa pitää jonkin primitiivisen elementin mukana, ettei se ole liian akateemista ja että siinä pysyisi sellainen eläimellisyys.

Pintaa syvemmällä

Haastateltavat kertovat, että Pirun Kangen musiikin ei ole tarkoitus paeta todellisuutta vaan olla tiukasti siinä kiinni. Olemassaolon ja uskonnon kysymykset määrittävät yhtyettä paljonkin. Villen mielestä isojen kysymysten pohtimisen ei kuitenkaan tarvitse olla raskassoutuista.

- Olemassaoloa ei tarvitse miettiä ryppyotsaisesti. Minun mielestä olemassaoloa voi tarkastella jalat mullassa ja kahvikuppi kädessä.

Ville kertoo, että karheus on myös osa sitä, ettei mietitä liikoja. Heikki sanoo jo pelkän hyvän fiiliksen välittämisen kuulijalle olevan tarpeeksi hyvä syy tehdä musiikkia.

Lähteet: YLE Häme