Martti Korhonen patistaa kaivosyhtiöitä

Vasemmistoliiton kansanedustaja Martti Korhonen patistaa kaivosyhtiötä hoitamaan ympäristöasiansa kuntoon. Korhonen korostaa kaivostoiminnan harjoittajien omaa vastuuta, sillä viranomaisten resurssit eivät riitä valvontaan.

Martti Korhonen
Vesimmistoliiton oululainen kansanedustaja Martti Korhonen.
YLE

Vasemmistoliiton oululaiskansanedustaja, ympäristövaliokunnan puheenjohtaja Martti Korhonen vaatii kaivosyhtiötä hoitamaan ympäristöasiansa kuntoon. Kaivosseminaarissa Kuusamossa puhunut Korhonen korostaa kaivostoiminnan harjoittajien omaa vastuuta, sillä viranomaisten resurssit eivät riitä jokapäiväiseen valvontaan.

Kaivoslain mukaan virheellisten tietojen antaminen tai velvoitteiden rikkominen voi johtaa luvan peruuttamiseen.

- Haluan erityisesti korostaa toiminnanharjoittajan vastuuta. Lainsäädäntö ei voi rakentua epäluottamuksen ja jatkuvan kontrollin varaan. Kaivosyritysten on hoidettava oma tonttinsa toimintasuunnitelman ja ympäristöluvan antamissa rajoissa, Martti Korhonen sanoo.

Toimivaltaisella viranomaisella tulee olla riittävä asiantuntemus. Tämä on etu toiminnanharjoittajalle, joka saa lupansa kohtuullisessa ajassa. Lisäksi se on etu kaivosyrityksen naapureille ja alueen asukkaille, että lupaprosessi on hoidettu parhaalla mahdollisella asiantuntemuksella.

- Pidän erinomaisena hankkeena ympäristöministeriön sisäistä epävirallista kaivosverkkoa, joka pyrkii tehostamaan tiedonkulkua ja asioiden käsittelyä kaivostoiminnan ympäristöasioissa. Kaivososaamista tarvitaan lisää niin ministeriössä kuin alueellisissa keskuksissa. Viranomaisten resurssipulan selättämiseksi on tehostettava toimintaa kaikin mahdollisin keinoin, Korhonen sanoo.

Lähteet: YLE Oulu