Neljä altistui säteilylle Outokummun sulatolla

Outokummun Tornion terästehtaalla radioaktiivista amerikiumia sisältänyttä ainetta joutui sulattoon torstain ja perjantain välisenä yönä. Neljä huoltotöissä ollutta työntekijää altistui säteilylle. Heidät on lähetetty jatkotutkimuksiin Helsinkiin.

Kotimaa
Kierrätysteräskuorma kulkee skannerin läpi Outokummun terästehtaalla Torniossa.
YLE / Antti Heikinmatti

TornioOutokummulla on viime vuosina sattunut muutama vastaava tapaus, jossa radioaktiivisen säteilyn lähde on joutunut terässulattoon. STUKin toimistopäällikkö Mika Markkasen mukaan tämänkertainen tapaus on poikkeava, koska työntekijöitä on altistunut säteilylle.

STUKin mukaan alustavien mittausten perusteella yksi työntekijöistä on voinut altistua noin kymmenen millisievertin säteilyannokselle. Säädösten mukaan työntekijät eivät saa altistua viiden vuoden aikana keskiarvona yli 20 millisievertin säteilyannokselle vuotta kohti, eikä säteily saa ylittää minkään vuoden aikana 50 millisievertiä.

Sulaton ulkopuolella työskennelleet henkilöt eivät STUKin mukaan altistuneet säteilylle.

Sulatolla tehdään viikonlopun aikana mittauksia, joilla varmistetaan, ettei sulatolla enää ole radioaktiivista ainetta.

Sulattoon joutunut säteilyhälytyksen aiheuttama aine on amerikiumin isotooppia 241, jota käytetään muun muassa teollisuuden mittalaitteissa. Aine joutui sulattoon Outokummun mukaan kierrätysteräksen mukana.

Outokummun mukaan raaka-aineiden säteilypitoisuuksia mitataan tuotantoprosessin useassa vaiheessa. Amerikiumia sisältäviä mittalaitteita ei yhtiön mukaan välttämättä voi havaita tarkoillakaan mittalaitteilla ennen kuin laitteen kuori sulaa sulatossa.

- Säteilyhälyttimet ja mittauslaitteet ovat Tornion tehtailla parhaasta päästä. Myös toiminta säteilyhälytyksen tapauksessa on ollut moitteetonta, kiittelee Mika Markkanen Outokumpua.

Lähteet: YLE Perämeri