Talvivaaran ympäristövaikutukset selkokielelle

Kainuun ELY-keskus ryhtyy tiedottamaan Sotkamon Talvivaaran kaivoksen lähivesistöjen ja ympäristön tilasta. Kolmesti vuodessa päivitettävässä tilannekuvassa kerrotaan selkokielisesti ja aikasarjojen avulla kaivoksen päästöjen kehityksestä ja niiden vaikutuksista ympäristöön.

Kotimaa
Näytepurkkeja.
Hanne Kinnunen / Yle

SotkamoKainuun ELY-keskuksen ylitarkastaja Unto Ritvanen perustelee viranomaisten suunnitelmaa suurella kysynnällä.

- Kun keskustelu on käynyt vilkkaana näiden Talvivaaran päästöjen ympärillä, niin kyllä me haluamme satsata tiedottamiseen myös viranomaispuolelta aiempaa enemmän.

Ympäristön tarkkailutulokset ovat julkisia asiakirjoja, jotka annetaan kaikille, jotka niitä pyytävät. Niitä onkin julkaistu muun muassa yksityishenkilöiden ylläpitämillä nettisivustoilla. Tärkeää on tietojen tulkinta, sanoo Ritvanen.

- Tarkkailuaineistoa on valtavasti, joten tavallinen kansalainen ei oikein tahdo saada siitä selkoa. Silloin kiinnitetään liian helposti huomiota yksityiskohtiin. Tilannekatsauksessa koetamme tiivistää ydinasiat ja kokonaisuudet mahdollisimman kansantajuiseen muotoon.

Tarkkailuaineiston tuottaminen ja niistä tiedottaminen on kaivosyhtiön vastuulla, korostaa Ritvanen.

- Työnjako on sellainen, että yhtiö itse sitoutuu tiedottamaan päästöistään ja me keskitymme päästöjen vaikuttavuusinformointiin.

Ensimmäinen tilannekuva Talvivaaran ympäristövaikutuksista julkaistaan Kainuun ELY-keskuksen internet-sivuilla maaliskuussa, toinen alkukesällä ja kolmas loppusyksyllä.

Pohjois-Savon ELY-keskus on aloittanut jo aiemmin säännöllisen, tulkitun tiedottamisen kaivoksen vesistövaikutuksista Pohjois-Savossa. (siirryt toiseen palveluun)

Lähteet: YLE Kainuu / Heikki Rönty