Manninen: Kuntauudistus hallitusohjelman vastainen

Lapin liiton hallituksen puheenjohtaja, keskustan Hannes Manninen pitää Lapin kuntien vähentämissuunnitelmaa hallitusohjelman vastaisena. Mannisen mukaan hallitusohjelmassa edellytetään erityisolosuhteiden ja erityispiirteiden huomioon ottamista.

Teksti-TV Lappi
Keskustan kansanedustaja Hannes Manninen.
YLE

LappiEntinen kuntaministeri toteaa, että esimerkiksi esitetyssä Enontekiö-Kittilä-Kolari-Muoniossa sekä uudessa Inarissa ei ole otettu riittävästi huomioon alueen eritysolosuhteita. Manninen muistuttaa, että näiden suurkuntien yhteenlaskettu yli 40 000 kilometrin alue peittäisi koko Tanskan. Lähes vastaavat ongelmat ovat hänen mielestään Koillis-Lapissa.

Esimerkiksi Inarin kunnan keskuksen Ivalon ja Utsjoen välillä on 160 kilometriä. Kun virkamiehet ajavat tätä väliä, siitä koituu Mannisen mukaan veronmaksajille vain lisäkustannuksia. Manninen puhui hallituksen kuntauudistuksen aluekierroksella Rovaniemellä maanantaina.

Ainoa alue Lapissa, jossa pitkät etäisyydet eivät estä liitoksia, on Kemi-Tornio. Mannisen mielestä Kemi-Torniossa voidaan tehdä liitoksia, jos kunnat niin haluavat.

Mannisen mielestä uusien suurkuntien muodostaminenkaan ei estä verorasituksen nousemista, jos pohjoismainen hyvinvointiyhteiskunta halutaan säilyttää.

Ex-ministerin mielestä suurkuntia järkevämpää olisi muodostaa Suomeen maakunnat kattavat kuntayhtymät.

Manninen tähdensi, että hän puhui vain omasta puolestaan, koska Lapin liiton hallitus ei ole vielä virallisesti ottanut kantaa hallituksen uusimpaan kuntaremonttiin.

Lähteet: YLE Lappi