Tampereella soi perinteinen Wagner

Tampereen oopperan kuluvan kevään teos on Wagnerin Tannhäuser. Sekä ohjaaja Vilppu Kiljunen että kapellimestari Hannu Lintu tekevät Tannhäuseria suurella intohimolla.

Hannu Lintu
YLE / Jan Hynnä

Radion sinfoniaorkesterin johtoon siirtyvä, erityisesti sinfonioiden johtajana tunnettu Hannu Lintu tunnustaa hurahtaneensa oopperaan jo pikkupoikana.

- Oopperahan on se musiikkimuoto, joka alunperin veti minut kapellimestariksi. Se tapahtui itse asiassa melkoisen varhaisella iällä. Minä olen niitä pikkupoikia, joiden vanhemmat raahasivat heidät Savonlinnan oopperajuhlille.

- Sieltä syntyi kipinä siihen, että ooppera on kapellimestarin kannalta hienoin ja haasteellisin alue, Lintu sanoo.

Hyvässä oopperassa tekstikin puhuttelee

Hannu Lintua puhuttelee oopperassa erityisesti musiikin ja tekstin välinen vuoropuhelu.

- Tietysti osa oopperamusiikkista on siinä mielessä naurettavaa, että tekstit ovat suurta huttua. Mutta parhaissa oopperoissa on kaikki se, mitä voidaan kertoa rakkaudesta ja vihasta ja asioista, jotka ovat läsnä edelleen - eivät pelkästään 1800-luvun puolessavälissä.

- Tällaisia oopperoita löytyy esimerkiksi Mozartin, Richard Straussin ja Wagnerin tuotannosta. Wagnerhan kirjoitti teoksiinsa itse höyrypäisiä sanoituksia.

Tampereen Oopperan solistivieraina ovat amerikkalainen tenori Richard Decker ja ruotsalaissopraano Elisabeth Strid.

Perinteinen tulkinta

Paljon oopperaa ohjannut Vilppu Kiljunen ei temppuile tulkinnalla.

- Olen ohjannut sen, mitä Wagner on kirjoittanut - en ole temppuillut millään muka-modernisoinneilla, joissa tarina tapahtuu vaikkapa New Yorkin Bronxin rikosympyröissä. Sellainen on höpöhöpöä.

- Tämä on hyvin klassinen ohjaus. On tärkeää, miten teos näyttäytyy visuaalisesti - näyttämökuvassa on tietynlaista jykevyyttä ja suuruutta, ja samalla raikkautta, Kiljunen sanoo.

Lähteet: YLE Tampere / Heli Mansikka