1. yle.fi
  2. Uutiset

Majakkarakennus Lyökin pookia kunnostetaan kesällä

Uudenkaupungin Pyhämaan edustalla olevaa Lyökin pookia kunnostetaan ensi kesänä. Lyökin pooki on ainoa Ruotsin vallan ajalta säilynyt kivinen majakkarakennelma Suomessa.

kulttuuri
Lyökin pooki
Ulkosaariyhdistys

Suomen Majakkaseura lahjoitti tänään pookin omistavalle Ulkosaariyhdistykselle pesämunaksi 10 000 euroa remonttia varten. Ensi kesänä on tarkoitus uusia 16 metriä korkean pookin pintarappaus.

255-vuotias Lyökin pooki on hallinnut Uudenkaupungin saaristomaisemaa monen omistajan alaisuudessa. Sen rakensivat ruotsalaiset. Venäjän vallan alla sitä kunnostettiin. Suomen valtio päätti myydä pookin ja se päätyi Ulkosaariyhdistyksen haltuun.

Yhdistys sai rakennelman, jota oli merenkulkulaitoksen hallinnan aikana remontoitu väärin. Pookin pinta käsiteltiin liian tiiviiksi, sanoo Ulkosaariyhdistyksen vetäjä Sakari Lindström.

- Siinä oli vesitiivis kuori, mutta tietenkin se oli halkeillut. Niihin pääsi vesi sisään, mutta niin pienistä koloista se ei kuivu. Pakkanen jäädytti veden ja räjäytti paloja irti. Meidän pitää korvata pinnoite toisella materiaalilla, eli joudumme repimään kaiken pois.

Merenkulun symboli

Pookin kunnostaminen sai vauhtia, kun Suomen Majakkaseuran puheenjohtaja Pekka Väisänen ilmoitti perjantaina yhdistyksen lahjoittavan 10 000 euroa remonttiin.

- Meistä se on pookien pooki. Se on seissyt paikoillaan 255 vuotta lähes alkuperäisessä muodossaan. Se on symbolina niin arvokas Suomen merenkulun historiassa, että se pitää ehdottomasti säilyttää.

Väisänen muistuttaa, että pooki on ainoa Ruotsin ajalta säilynyt suuri kivinen merimerkki.

Korjauskassasta puuttuu vielä rahaa

Remonttikukkarosta puuttuu vielä 50 000 euroa. Sakari Lindström uskoo sponsoreiden ja valtion tulevan mukaan.

- Joudumme lähtemään yritysmaailman kanssa lähes nollasta. Meillä on kuitenkin tahoja, kuten säätiöitä ja Varsinais-Suomen Ely, jotka parhaillaan harkitsevat asiaa.

Pookien eli valottomien tunnusmajakoiden avulla suuret alukset kulkivat Ruotsista Turkuun ja edelleen Pojhjanmaalle. Pekka Väisänen

- Hämmästyttävää miten paljon on luotettu yhteen valottomaan kivitorniin tuolla maisemassa.

Lähteet: YLE Turku

Lue seuraavaksi