Omatoiminen palotarkastus saanut hyvän vastaanoton

Omakotitalojen omatoimisista palotarkastuksista on saatu hyviä kokemuksia Kymenlaaksossa. Asukkaiden tulee täyttää valvontalomake, jossa kysytään muun muassa varoittimista sekä saunojen ja tulisijojen paloturvallisuudesta. Viime vuonna alkanut kokeilu on herättänyt kiinnostusta ympäri maan.

palotarkastus
Palovaroitin katossa
YLE

KymenlaaksoKymenlaakson pelastuslaitos lähettää jälleen tänä vuonna valvontalomakkeen 4 500 omakotitaloon. Viime vuonna kahdeksankymmentä prosenttia lomakkeista palautettiin täytettynä. Taustalla vaikuttaa uusi pelastuslaki.

- Aikaisempi pelastuslaki määritteli, että tietyissä kohteissa piti käydä tietyin väliajoin tarkastamassa. Meidän resurssimme eivät kuitenkaan oikein riittäneet tarkastusten tekemiseen eikä tarkastamaan sitä, onko havaitut viat saatu korjattua. Nyt tarkastukset kohdistetaan sinne missä riskit ovat, sanoo paloinsinööri Juhani Carlson.

Sippolassa asuvalla Marja-Leena Porvarilla ei mennyt sormi suuhun valvontalomakkeen täyttämisen kanssa. Pientä parantamisen varaa paloturvallisuudessa kuitenkin löytyi.

- Yksi palovaroitin ja häkävaroitin piti hankkia lisää, Porvari sanoo.

Juhani Carlson mainitsee juuri palovaroittimien puutteet yleisimmiksi ongelmiksi omakotitalojen paloturvallisuuden kannalta.

- Yksi ongelma on palovaroittimen ikä. Valmistajan ohjeen mukaan niiden ikä on se 7-10 vuotta ja jos ne ovat vanhoja, niin ne eivät toimi. Toinen ongelma on varoittimien riittämätön määrä ja kolmas on puutteellinen poistumisturvallisuus, Carlson sanoo

Määräysten noudattamista seurataan pistokokein. Kymenlaaksossa testattu malli on laajenemassa muuallekin Suomeen. Esimerkiksi Päijät-Hämeessä ja Itä-Uudellamaalla pelastuslaitokset ovat ottamassa omavalvontaa käyttöön.

Alan ammattilaisten keskuudessa on puhuttu omavalvonnan ulottamisesta myös kerrostaloasuntoihin, mutta sen tueksi vaaditaan vielä lisää tietoa ja kokemuksia. Kymenlaaksossa palaute on ollut pääosin positiivista.

- Osa on kokenut tämän huonona, kun viranomainen sysää vastuuta asukkaalle, mutta kyllähän turvallisuudesta vastaa jokainen itse. Pääosin palaute on ollut hyvää, Carlson sanoo.

- Halvemmaksihan tämä tulee ja jos kerran työvoimaa ei ole. Jos tarkastaja haluaa tulla tekemään pistokokeen, niin siitä vaan, Marja-Leena Porvari sanoo.

Lähteet: YLE Kymenlaakso / Valtteri Kykkänen