Energiajuomamainokset pois lasten peliasuista

Olvi aikoo tarkistaa energiajuomien mainontaa KalPan jääkiekkojunioreiden peliasuissa. Olvin periaatteena on, ettei energiajuomia mainosteta alle 15-vuotiaille. Olvin energiajuoman mainoksia on kuitenkin myös alle 15-vuotiaiden peliasuissa.

Teksti-TV Savo
Olvin Teho-energiajuoman logo
Olvi Oyj

IisalmiOlvilla ja KalPalla on seuran kattava sopimus, jossa Olvin valmistaman energiajuoman mainos on sijoitettu pelaajien sukkiin. Olvin markkinointijohtaja Olli Heikkilän mukaan energiajuomia ei kuitenkaan ole tarkoitus markkinoida alle 15 -vuotiaille.

- Tämä 15 vuoden raja on kansainvälinen käytäntö. Olvi on jäsenenä Suomen panimo-ja virvoitusjuomateollisuuden liitossa ja sitä kautta myös Euroopan virvoitusjuomatuottajien yhdistyksessä, toteaa Heikkilä.

KalPan junioreilla Olvin energiajuoman mainoksia on esimerkiksi vuonna 2004 syntyneiden junioreiden peliasuissa. Tästä kuultuaan Heikkilä toteaa, että mainosten sijoittelua pitää hieman tarkentaa.

- Jos puhutaan kahdeksanvuotiaista, niin kyllä siinä on tapahtunut asia, joka pitää korjata. Ei se nyt kuulu kahdeksanvuotiaan peliasuun. Tätä pelikautta ei ole hirveästi jäljellä, mutta ennen ensi syksyä ja uusia pelejä tämä asia pitää täsmentää, toteaa Heikkilä.

Juniori-KalPan urheilutoimenjohtaja Markku Keinänen ei näe ristiriitaa siinä, että Olvin energiajuoma näkyy osana junioreiden peliasuja.

- En nyt tässä vaiheessa ainakaan reagoi tähän sillä tavalla että tässä tapahtuu nyt jotain. Aikanaan tätä mietittiin tältäkin kannalta ja ajateltiin, että ei se meidän kannalta ole tällaista markkinointia. Silloin puhuttiin myös Olvin kanssa ja hekään eivät nähneet tässä ristiriitaa, toteaa Keinänen.

Juniori-KalPan linjana valistus

Keinänen korostaa, että KalPan junioritoiminnassa energiajuomiin suhtaudutaan kriittisesti, eikä niitä suositella lapsille. Pyrkimys on terveyttä edistävään toimintaan, jossa nuorille muun muassa kerrotaan, mitä urheilijan kannattaa syödä ja juoda.

- Meillä tämä menee sillä tavalla, että ohjataan valistuksen kautta. Energiajuomat ja myös limonadit pelimatkoilla ja harjoitustapahtumissa on kielletty. Myös karamellikielto on pelimatkoilla voimassa pääosin kaikilla joukkueilla, toteaa Keinänen.

Sama kielto koskee myös nuuskaa ja harjoitushallit on julistettu nuuskattomiksi alueiksi. Pelikieltoa ei kuitenkaan KalPan junioreille energiajuomista rapsahda ja pelien jälkeen limonadi tai karamellit saattavat olla sallittuja. Porin Ässien junioritoiminnassa energiajuoman käytöstä voi saada jopa pelikieltoa.

Kuppi kahvia ja viineri

Olvin markkinointijohtaja Olli Heikkilä haluaa muistuttaa, että energiajuomat sisältävät pääosin samat ainesosat, jotka saa vaikkapa juomalla kupin kahvia ja syömällä viinerin. Energiajuomasta tosin puuttuu vehnäjauho. Heikkilä haluaa kysyä, miksi mahdollisesti paljon energiajuomia juovat nuoret niin tekevät.

- Jos nuorten kohdalla energiajuomien käyttö on päivittäistä ja ne on tarkoitettu piristymiseen niin mihin tämä nuori sitten tarvitsee piristymistä? Nuori joka on kasvavassa iässä, tarvitsee riittävän määrän yöunta kasvaakseen. Jos sitä puuttuvaa yöunta ryhdytään paikkaamaan päivällä energiajuomalla ja se on säännöllistä niin silloin siinä on suurempi ongelma unenpuute kuin sen energiajuoman juominen, summaa Heikkilä.

Lähteet: YLE Savo