Lahden historiallinen museo avautuu jugend-näyttelyllä

Lahden historiallinen museo avaa ovensa yleisölle remontin jälkeen laajalla jugend-näyttelyllä ensi viikonloppuna. Kuusenoksa ja lukinlanka- näyttely liittyy Lahden kaupungintalon 100-vuotisjuhlaan ja on osa World Design Capital -vuotta.

Lahti
Kari-Paavo Kokki ja jugend-aiheinen matkalaukku.

1900-luvun alun suomalainen jugend oli osa eurooppalaista virtausta, joka vaikutti myös Lahdessa.

- Näyttely on aikajanalla tiiviis ja kattaa ajanjakson vuoden 1900 Pariisin maailmannäyttelystä vuoteen 1912, kaupungintalon valmistumiseen, kertoo museojohtaja Timo Simanainen.

Kuusenoksa ja lukinlanka –näyttely levittäytyy kaikkiin museon kolmeen kerrokseen.

- Näyttelyn rakentamiseen remontti ei juurikaan vaikuttanut: olemme pysyneet hyvin aikataulussa. Remontti näkyy näyttelytiloissa lähinnä uudistuneissa seinämaaleissa, kertoo Lahden kaupunginmuseon asiakaspalvelupäällikkö Ulla Aaltio.

Näyttelyesineistöstä puolet on museon omista kokoelmista. Lisäksi lainoja on poikkeuksellisen paljon. Esineistöä on lainattu esimerkiksi Heinolan ja Riihimäen museoista, Designmuseosta ja Ateneumista.

- Jugendiin kuului ajatus kokonaistaideteoksesta ja mekin pyrimme esittelemään laajasti huonekaluja, tekstiilejä, pukuja, koruja, astioita, taideteoksia, julisteita sekä tietysti arkkitehtuuria. Lainoiltaan tämä on ehkä laajin oma näyttely, mitä meillä on ollut, kertoo Ulla Aaltio.

Kävijöitä vuoden loppupuolelle kestävään näyttelyyn odotetaan museojohtaja Timo Simanaisen mukaan kymmeniätuhansia.

Näyttelyn ajaksi tiloihin rakennetaan myös kahvila. Kahvilaa ei ole aiemmin näyttelyjen yhteydessä ollut.

Lähteet: YLE Lahti / Tuija Veirto