Suuri pikselimäärä ei takaa hyvää kuvaa

Nokia julkisti kamerakännykän, joka on varustettu 41 megapikselin kennolla.Se ottaa maksimissaan 38 megapikselin kuvia. Pikselien määrä ei kuitenkaan ole ainoa autuaaksi tekevä asia kuvauksessa. Valokuvauksen ammattilaisen näkökulmasta Nokian uuden kännykän suuri megapikselimäärä on kuin antaisi helmiä sioille.

Megapikseli
Miehen käsi pitää matkapuhelinta ottaakseen valokuvan Helsingin Tuomiokirkosta.
Yle

Kameroiden kennojen kehityksen myötä optiikka on noussut määrävämpään osaan valokuvauksessa ja kuvien laadussa, kertoo Joonas Hautamäki Porin Rajala-kamerasta.

- Pikselimäärä tarkoittaa ruutuja jotka muodotavat kuvan kuvakennolle. Eli jos puhutaan maallikon kielellä, niin viiden megapikselin kuva riittää noin 15x20 cm kuvasuurennokseen. Sitten kun mennään yli kymmeneen megapikseliin niin se riittää melkein mihin vain. Ihan ammattilaistenkin käyttöön jo.

Nokian uuden kamerakännykän suuri megapikselimäärä on Hautamäen mielestä kuin antaisi helmiä sioille.

- Kun aletaan mennä tuollaisiin pikselilukuihin, niin siinä alkaa olla jo vähän liikaa pikseleitä kännykänkokoisen laitteen käyttöön. Kennon ja optiikan fyysinen koko on kännykässä pieni ja se vaikuttaa kuvan laatuun.

Hautamäki kertoo oivan vertauksen.

- Sitä voisi verrata vaikka siten, että laittaa nuppineulanpään kokoisen optiikan kiinni järjestelmäkameraan. Vaikka puhelimessa olisikin paljon pikseleitä se ei tarkoita, että kuva olisi parempi kuin pienemmällä pikselimäärällä otettu kuva.