Opettajat: käsityöt pidettävä valinnaisina

Käsityönopettajien mukaan tekstiilityön ja teknisen työn opetuksen muuttaminen painotetuista samansisältöiseksi tarkoittaisi ainesisällön kutistumista. Yläkoululaiset eivät enää saisi valita, kumpaa ainetta opiskelevat, vaan keskittyisivät yhtäläisesti molempiin.

käsityöt (tuote)
YLE / Etelä-Savo

JyväskyläJyväskylän käsityönopettajat eivät hyväksy oppiaineensa opetussuunnitelman muuttamista. Sanomalehti Keskisuomalainen kertoi viikonloppuna rehtorien päätöksestä muuttaa käsityön opetus painotetusta samansisältöiseksi. Jokainen oppilas siis osallistuisi yhtä paljon teknisen työn ja tekstiilityön opetukseen, kun perinteisesti kukin on valinnut oman linjansa viimeistään yläkoulussa.

Jos rehtorien ehdotus menee läpi, se vaikuttaa käsityön opetukseen ensi syksystä alkaen kaikissa Jyväskylän kouluissa.

- Tämä tarkoittaa oppimäärällisesti sitä, että vaikka yhteen laskettu tuntimäärä ei muutu oppilas opiskelee puolet vähemmän teknistä- ja tekstiilityötä, ainesisältö siis vähenee puoleen, Seija Mäki-Kuutti, tekstiilityön lehtori Keltinmäen koululta toteaa.

Opettajien mukaan päätöksellä halutaan vain helpottaa lukujärjestyksen tekoa ja samaan aikaan on unohdettu lasten paras. Erityisesti tekstiilityönopettajat ovat huolissaan muutoksesta, sillä se muuttaisi heidän työnkuvaansa paljon.

Jyväskylän käsityönopettajat totetavat tiedotteessaan, että uudistusta on suunniteltu heiltä salassa.

- Vaikka tämä uudistus menisikin läpi alakoulun osalta, ainakin yläkoulussa pitäisi ehdottomasti saada valita, kumpaa opiskelee, Seija Mäki-Kuutti vetoaa.

Lähteet: YLE Keski-Suomi