Miehemme kaukopartiohiihdossa

Suomen Sotilasurheiluliitto järjestää Kouvolassa viikonloppuna perinteisen kaukopartiohiihdon. Huimimmat hiihtäjät sivakoivat 300 kilometriä. YLE Kymenlaakson toimittaja Petri Lassheikki osallistuu tapahtumaan tavoitteena taivaltaa 150 kilometriä.

Kymenlaakso
Petri Lassheikki valmiina suureen hiihtourakkaan.YLE / Raine Martikainen

YLE Kymenlaakson toimittaja Petri Lassheikki puhkui tiistaina, kolme päivää ennen koitosta, suurta intoa ja jopa uhoa. Tarkoituksena miehellä on vetää perjantaiaamuna sukset jalkaan ja sivakoida Kouvolan maastoissa 150 kilometrin lenkki.

Mutta mikä saa miehen ilmoittautumaan mukaan tällaiseen urakkaan, siihen Petrillä on parikin vaihtoehtoa.

- Se saattaa olla keski-iän kriisi tai sitten perinteinen miehen rajojen etsiminen ja rikkominen.

Ihan ensikertalainen mies ei rajoja rikkovissa urheilutapahtumissa ole. Hän on osallistunut muun muassa umpihankihiihdon MM-kisoihin.

Kuntoa kaukopartiohiihtoon hän on hakenut - mistäs muualta kuin laduilta. Alkuvuoden aikana mittariin on tullut 80 kilometriä. Kuulostaa vähäiseltä luvulta, mutta Petri vakuuttaa, että se on suuri määrä.

- Umpihankihiihtoon en yleensä ole valmistautunut mitenkään. Eli kisa on ollut talven ensimmäinen hihtomatka. Sitä ajatellen tähän koitokseen treeniä on runsaasti.

"Ylikunnon vaaraa ei ole!"

Pari viikkoa ennen kisaa Petri on panostanut hyvinkin persoonalliseen osa-alueeseen.

- Kilpailua edeltävä lepo, siihen osaan panostaa erityisen hyvin. Ylikunnon vaaraa ei ole ollut koskaan missään kisassa.

Kaukopartiohiihdon suurimmaksi haasteeksi Petri Lassheikki mainitsee syömisen.

- Tällaisissa pitkän matkan kisoissa pitää koko ajan möhnätä jotain, että pysyy hengissä ja energiataso oikeana. Se jatkuva syöminen alkaa ottaa aivosta! selvittää Petri.

- Tässä kisassa ongelmaksi muodostuu varmasti myös perinteisen hiihdon vähäinen harjoittelu eli nivuset kärsii. Lisäksi erikoisten hiihtokenkien takia jalkaterät saattavat olla aika soikeina jossain vaiheessa päivää.

Varusteet noudattavat Petrin mukaan "armeijamallia" eli armeijan sukset takaremmisiteellä ja kumisaappailla.

Petri Lassheikki uskoo 150 kilometrin matkan sujuvan vuorokaudessa. Tosin matkantekoon vaikuttaa tietysti keli, ja perjantaille ennustellaan räntäsadetta ja yhtä plusastetta.

- Kyllä kai se siitä poutaantuu ja pakkanen vähän kiristyy, huokaisee mies hieman kauhistuneen näköisenä.

Kaukopartiohiihto järjestetään tänä vuonna viidennentoista kerran. Se hihidetään 2.-4.3. Tapahtuma vaalii kaukopartiomiesten perinteitä.

Perjantaina matkaan lähtevät ne, joiden tavoitteena on 75 - 300 kilometriä. Lauantaina matkaan lähtevät lyhyemmän matkan hiihtäjät.

YLE Kymenlaakso seuraa Petri Lassheikin taivalta perjantaina sekä radiossa että netissä.

Lähteet: YLE Kymenlaakso / Maija Tuunila