Hiusten hyvinvointi lähtee terveestä hiuspohjasta

Ihmisten hiuspohja alkaa rasvoittua yleensä murrosiässä, kun talirauhasten toiminta alkaa. Hiusten pesu on parasta hiusten hoitoa, sanoo Kirsi Kemppainen, joka on tutkinut opinnäytetyössään teini-ikäisten hiuspohjan rasvoittumista.

hiustenhoito
Teini-ikäinen tyttö värjää hiuksiaan kylpyhuoneessa
Tukka hyvin - kaikki hyvin?YLE / Eila Haikarainen

KajaaniHiuspohjan rasvoittumisen kanssa eivät paini pelkästään murrosikäiset. Muotoilutuotteiden jäämät kerääntyvät hiuksiin ja pipon pitäminen ärsyttää hiuspohjaa, lopputuloksena on helposti rasvoittuvat hiukset.

Kainuun ammattiopiston kolmannen vuoden parturi-kampaajaopiskelija Kirsi Kemppainen neuvoo, että hiukset pestään napakoilla otteilla.

- Puhdistavan shampoon pitää mennä hiuspohjaan asti, ei pidä hulmutella pelkästään hiuksien päältä. Shampoo on tarkoitettu hiuspohjalle, mutta hiukset puhdistuvat kyllä siinä samalla, kun hiuspohja pestään hyvin. Huuhtelun jäljiltä shampoota ei kuitenkaan saisi jäädä hiuspohjaan eikä takaraivoon, opastaa Kemppainen.

Kemppainen valitsi opinnäytteensä aiheeksi teini-ikäisten hiuspohjan rasvoittumisen, koska vanhemmilta tuli aiheesta paljon kyselyjä.

- Mietimme aihetta, jota ei ole käsitelty paljon. Kouluilla näkyy jo ulkoisesti hiusten rasvoittuminen ja likaisuus. Hiusten tunkkaisen hajun huomaa myös helposti. Jatkuva pipon pitäminen ei ole hyväksi, kun hiuspohja ei saa ilmaa. Se ärsyttää hiustuppia.

Hoitoaine voi latistaa

Useammalta ihmiseltä löytyy jotain hiusten muotoiluainetta kotoaan. Niissä voi piillä yksi hiusten rasvoittumisen syy.

- Jos käyttää paljon muotoiluaineita, niin niitä kertyy hiuksiin, jos ei pese niitä oikeilla tuotteilla pois. Sellaisia ovat esimerkiksi syväpuhdistavat shampoot, joissa on enemmän peseviä ainesosia. Ne poistavat sieltä kaikki jäämät. Rasvoittumiseen vaikuttavat eniten sellaiset aineet, jotka ovat hiuspohjassa, kertoo Kirsi Kemppainen.

Talven pakkasilla monet tarvitsevat hoitoainetta, koska pakkanen ja föönaaminen kuivattavat hiuksia. Kaikki eivät kuitenkaan tarvitse hoitoainetta.

- Hoitoaine voi latistaa rasvoittuvia hiuksia vielä enemmän. Mutta jos tarvitsee hoitoainetta, se laitetaan pyyhekuiviin hiuksiin. Märkiin ja vettä valuviin hiuksiin ei kannata laittaa hoitoainetta, se menee hukkaan.

Ei väriä alle 16-vuotiaille

Parturi-kampaamoissa on keskusteltu hiusvärien vaikutuksista alle 16-vuotiaiden hiuspohjaan. Useat parturi-kampaajat ja alan opettajat ovat sitä mieltä, että nuoren päänahka ei vielä kestä värjäystä, koska värjäämisessä käytetyt aineet pääsevät kulkeutumaan päänahan kautta elimistöön. Hiuksiin tehtävät erikoisuudet kehotetaan muutenkin teettämään ammattilaisilla.

- Suosittelisin teettämään rastat, pidennykset ja muut kampaajilla. Kampaaja osaa laittaa ne niin, että hiukset kärsivät mahdollisimman vähän. Sieltä saa myös hyvät ohjeet hoitoon, sanoo Kirsi Kemppainen.

Lähteet: YLE Kainuu