Hyppää sisältöön

Koljonvirta henkii historian havinaa

Koljonvirran aluetta Iisalmessa kehitetään voimakkaasti kulttuurin ja matkailun lähtökohdista. Koljonvirran leirintäalueen uudet yrittäjät ovat sitoutuneet yhteistyöhön, jolla tuodaan muun muassa uusia kesäteatterituotantoja leirintäalueen vieressä sijaitsevaan Mansikkaniemen kesäteatteriin.

Kuva: Juha Vauhkonen / Yle

IISALMI Koljonvirran leirintäalueen uusina yrittäjinä on hiljattain aloittanut tuore aviopari Erja ja Jamppa Kääriäinen. Molemmat pitävät aluetta kehittämiskelposena ja näkevät siinä monia mahdollisuuksia.

- Minulla on aina sormet syyhynneet tähän paikkaan. Olen nähnyt alueen kauneuden ja potentiaalin, kaiken sen, mitä tässä pystyisi tekemään, kertoo viisi vuotta Koljonvirran leirintäalueella töitä tehnyt Erja Kääriäinen.

Jamppa Kääriäinen nyökyttelee vieressä ja sanoo viettäneensä alueella paljon aikaa lastensa kanssa. Viihdetaiteilijana tunnettu Jamppa Kääriäinen pitää aluetta itselleen hyvin mieluisana.

- Historia ja monet tarinat huokuvat tässä paikassa, niitä pyrimme tuomaan esille. Pihapiiriin liittyy uskomattomia juttuja, joita on ilo lähteä tuomaan esille ja lähteä kehittämään paikkaa, Jamppa Kääriäinen suunnittelee.

Esimerkiksi lähes jokaiselle tutun Jänis istui maassa -laulun sanoittaja on viettänyt lapsuutensa Koljonvirran tuvassa ja kivenheiton päässä sijaitsee kirjailija Juhani Ahon kotipaikka.

- Alueen vahva kulttuuriperintö on tarkoitus herätellä uudelleen henkiin ja se näkyy esimerkiksi ruokalistoissa, huoneissa ja tapahtumissa. Kaikkea ei tehdä kerralla, vaan ne pulpahtelevat pikkuhiljaa esiin, Jamppa Kääriäinen toteaa.

Kesäteatteria ja latotansseja

Kääriäiset kertovat, että viihdepuoli tulee myös näkymään ympärivuoden pyörivän Koljonvirran toiminnoissa esimerkiksi näytelmien ja latotanssien muodossa. Latotanssit tuovat mukanaan luonnollisesti elävää musiikkia.

- Kyllähän tämä vaatii paljon investointeja. Teemme pientä remonttia ja uudistamme aluetta omannäköiseksi, Erja Kääriäinen listaa.

Ensi kesän päätuotantona nähdään Mikko Kivisen ohjaama, Agapetuksen Syntipukki. Pääosassa nähdään näyttelijä Juha Veijonen. Toinen kesän näytelmä on Maiju Lassilan Tulitikkuja lainaamassa.