Hyppää sisältöön

Kansallispuvut pois koipusseista juhlapäivän kunniaksi

Kalevalanpäivää juhlittiin Oulussa kansallispuvun helmat liehuen. Vanhoja pukuja valmisteltiin näytöstä varten joulusta alkaen. 50-luvulla kansallispuku valittiin Armi Kuuselan esimerkkiä seuraten.

Tunnelma oli korkealla, kun Caritas-talolla valmistauduttiin kansallispukujen mannekiininäytökseen. Kuva: YLE

Caritas-talon iäkkäät asukkaat ideoivat ja toteuttivat kansallispukujen mannekiininäytöksen. Hopealeidit ja urhot saivat kokoon 22 kpl kansallispukuja. Vanhin Caritas-talon catwalkille noussut mannekiini oli 90-vuotias.

Oulun Caritas-säätiön kansallispukunäytöstä varten löytyi asuja, mutta arkikäytössä ne eivät ole olleet. Vapaaehtoisena vuosien ajan Caritaksessa työskennellyt Maikki Kiviharju kertoo, että kansallispukuja on etsitty kellareita myöten.

- Kansallispuvut on poimittu esiin kellareista ja koipusseista. Moni puku oli pieni ja niitä piti justeerata uusiksi.

Useita kansallispukuja tehnyt Ritva Kujala on suurentanut ja pienentänyt pukuja tarpeen mukaan. Valmistelutyötä on tehty joulusta alkaen, mannekiininäytöstä valmistelleet kertovat.

Puvun sopivuuden takaa hyvä vaatekomero

- Tämä on karjalainen Johanneksen puku. Teetin tämän Imatralla yli neljäkymmentä vuotta sitten. Minulla on niin hyvä vaatekomero, että siellä vaatteet eivät kutistu. Monella muulla kuulemma kutistuu turhan paljon, Olavi Kaita virnistää ja viittaa monen puvun vyötärönseudun jatkamiseen.

Ritva Alatalon puku on hankittu yli puoli vuosisataa sitten. Puvun valintaan vaikutti aikansa suomalainen maailmantähti.

- 50-luvun puolivälissä äitini halusi hankkia minulle ja sisarelleni kansallispuvut. Toivoimme Antrean pukua, koska Armi Kuusela vuonna 52 kantoi sellaista, kun hänet valittiin Suomen neidoksi.

Kansallispuvuista syntyy hyvä keskustelu

Pitkään ulkomailla asunut Maikki Kiviharju ylistää kansallispukuja myös keskustelunavaajana.

- Meitä aina moititaan smalltalkin osaamattomuudesta. Kansallispuvut ovat aina olleet fantastinen keskustelun heräte, jota muunmaalaiset naiset ovat kadehtien katsoneet.