1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Teksti-TV Pohjois-Karjala

Vihreiden Krista Mikkonen: Vaalipiiriuudistuksella äänet yhtä arvokkaiksi

Vihreät mittaa Itä-Suomen vaalipiirikysymyksessä hallituksen sisäistä luottamusta. Vihreiden mukaan kiistassa pitää löytää ratkaisu viikon sisällä. Vaalipiirien vähentäminen on puolueelle siis "ydinkysymys".

Vihreiden Krista Mikkosen vaalikampanjointia vuonna 2011. Kuva: YLE / Janne Ahjopalo

POHJOIS-KARJALA Puolueet ovat jo pitkään yrittäneet päästä sopuun vaalipiiriuudistuksesta. Vihreille sopisi esimerkiksi Pohjois-Karjalan ja Pohjois-Savon yhdistäminen.

Vihreiden joensuulainen varapuheenjohtaja Krista Mikkonen sanoo, että muutoksessa on kysymys annetun äänen tasa-arvosta.

- Kyse on siitä, että kaikkien ääni olisi yhtä arvokas, antaa sen missä päin Suomea tahansa. Nythän tilanne on se, että pienissä vaalipiireissä äänikynnys voi nousta huikeaksi, jopa 14 prosenttiin.

Kaiken takana on niin sanottu piilevä äänikynnys. Se on karkea laskennallinen mittari sille, kuinka suuren osuuden vaalipiirin äänistä puolue tai vaaliliitto tarvitsee, jotta se saa edustajansa läpi.

Pohjois-Karjalassa ja Etelä-Savossa kynnys huitelee 14 prosentissa. Uudellamaalla se on noin 3 prosenttia.

"Samassa veneessä olllaan"

Nyt framilla ovat Pohjois-Karjalan, Pohjois-Savon, Etelä-Savon ja Kymen vaalipiirit. Krista Mikkosen mielestä Pohjois-Karjalan (6 kansanedustajaa) ja Pohjois-Savon (9 kansanedustajaa) vaalipiirit voi yhdistää.

Äänikynnys saadaan näin nykyistä matalammaksi, joten äänestäjän ei tarvitse enää pelätä, että pienelle puolueelle annettu ääni menee ns. harakoille. Samalla lisätään myös itäsuomalaista poliittista yhteistyötä.

- Mehän kiistelemme täällä usein keskenämme asioista, kun pitäisi yhteistuumin puolustaa Itä-Suomea. Vedettäisiin enemmän yhtä köyttä. Nyt kilpaillaan ihan suotta keskenämme, kun isossa kuvassa täällä kaikki ollaan samassa veneessä reuna-alueilla, Krista Mikkonen sanoo.

Lex Cronberg

Uudistusta kutsutaan Lex Cronbergiksi. Vihreiden Tarja Cronberg sai vuoden 2007 vaaleissa Pohjois-Karjalassa noin 7 800 ääntä ja puolueen kannatus oli vajaat 12 prosenttia, mutta tämä ei riittänyt kansanedustajapaikkaan.

Tarja Cronbergin suosio oli valtakunnallisestikin huima. Hän sai vaalipiirin kokoon suhteutettuna kuudenneksi eniten ääniä koko Suomessa.