Energiajuomissa bensan ainesosia

Nuorten suosimissa energiajuomissa piilee suuren sokerimäärän lisäksi myös aineita, joita ei usea edes nimeltä tunne. Energianjuomien vastainen Pärinätön viikko -kampanja on nähtävillä tämän viikon Triossa Lahdessa.

Kotimaa
Tuula Pajunen ja Pärinätön viikko -juliste
YLE Lahti

Energiajuomien käyttö on yleistynyt nuorten keskuudessa, ja ruokakaupoista on saatavilla montaa merkkiä energiajuomavalmisteita.

Kauppakeskus Triossa kampanjoidaan tällä viikolla nuorten energianjuomien käyttöä vastaan. Pärinätön viikko –kampanjassa on nähtävillä on kaksi toimipistettä: toisessa perehdytään energiajuomien vaikutuksiin suun terveyteen ja toisessa energiajuomien muihin haittavaikutuksiin. Kampanja vietiin sinne, missä ongelma on: nuorten tila Triplaan.

Kampanja pyrkii hillitsemään Monon Side ry:n toiminnanjohtaja Tuula Pajusen mukaan niin sanottujen ”tyhjän energian tölkkien” käyttöä.

- Me olemme määritelleet pärinän ylienergiseksi tilaksi, jota nuoret tavoittelevat. Meitä huolestuttaa nimenomaan päihteen omainen juominen, jolloin virvoitusjuomaa ei juoda alkuperäisen tarkoituksen mukaisesti hetkelliseen virkistykseen, vaan määrä on tolkuton, kolmesta viiteen, tai jopa yli kymmenen tölkkiä.

Energiajuomat sisältävät kofeiinia ja muita piristeitä, joilla on merkitys nuoren käytökseen. Energiajuomista johtuva”pärinä” näkyy ylienergisenä tilana ja levottomana olona. Myös keskittymis- ja nukahtamisvaikeudet lisääntyvät, sekä unen laatu heikkenee.

0,33 litran energiajuomatölkissä Pajunen arvioi olevan jopa 14 palaa sokeria. Juomien happo on vahingollista hampaille, mutta Pajunen muistuttaa, että sokerin määrä ei ole ainut ongelma.

- Sokeri yksinään ei ole meidän huolenaiheemme. Energiajuoma sisältää valtavasti aineita, joita nuori ei tarvitse: ne ovat täysin turhia aineita nuoren kasvulle ja kehitykselle. Aineosaluettelo on pitkä ja sieltä löytyy aineita, joista osa ihmisistä ei ole ikinä kuullutkaan. Esimerkiksi sellaisia aineita, joita käytetään bensiinissä, Pajunen kertoo.

Lähteet: YLE Lahti