1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Kotka

Kotka tarjoaa hoivakatkaisuhoitoa heikkokuntoisille

Kotkan kaupunki on päättänyt vakinaistaa hoivakatkaisuhoidon palvelun. Kaupunki on varannut yhden hoivakatkaisupaikan Leporannan palvelutalossa, ja toinen palvelutalossa oleva paikka on myös muiden kuntien käytössä.

Kotka
Vanhus istuu pyörätuolissa hoitolaitoksen käytävällä
YLE / Antti Eintola

KotkaVanhustenhuollon johtajan Liisa Rosqvistin mukaan sairaala ei ole oikea paikka erittäin heikkokuntoisille päihdeasiakkaille. Tavalliseen katkaisuhoitoon he ovat puolestaan liian huonokuntoisia.

- Katkaisuhoidossa ei voida auttaa jalattomia. Hoivakatkaisuhoito on tarkoitettu sekä vammaispalvelun asiakkaille, joilla on katkaisuhoidon tarve että päihdeongelmaisille, joiden fyysinen toimintakyky on rajoittunut pitkällisen päihteiden käytön vuoksi, sanoo Leporannan palvelutalon vastaava ohjaaja Minna Harkko.

"Ketään ei jätetä yksin"

Hänen mukaansa hoitojaksot kestävät kahdesta viikosta kahteen kuukauteen.

- Tietysti ihan ensimmäisenä se akuutti päihdekierre katkaistaan. Sen jälkeen aletaan selvittää tilannetta, pikkuhiljaa voimistetaan fyysistä toimintakykyä ja kuntoutetaan, kuvailee Harkko.

Vuorokausirytmin palautus on myös tärkeää.

- Monesti näillä ihmisillä on selkeästi rytmit ihan sekaisin. Voi olla että ihminen ei ole syönyt tai juonut hyvin pitkään aikaan, Harkko kertoo.

Hoito jatkuu myös varsinaisen katkaisujakson jälkeen.

- Yritämme saada heidät hoidon piiriin: asiakkuuden A-klinikalle ja kotipalvelun. Yritämme motivoida myös omaisia, ja me käymme vielä tapaamassa täältä käsin. Ketään ei jätetä yksin, Harkko lupaa.

Lähteet: YLE Kymenlaakso / Katariina Luoma