1. yle.fi
  2. Uutiset

Karkauspäivä näkyy kangaskaupassa

Brittimiehet pääsevät karkauspäivänä vähällä, sillä kosinnan voi torjua ostamalla naiselle rukkaset. Suomessa kosinnasta kieltäytyminen maksaa hamekankaiden verran. Vanhat tavat elävät edelleen, ja kangaskaupassa osataankin neljän vuoden välein odotella miehiä hametarpeiden hakuun.

Kankaiden vähittäiskauppa
Nainen ompelee
YLE Tampere

Päivi Tuominen on työskennellyt tamperelaisessa kangaskauppa Tekstiili-Fihlissä 24 vuotta, ja muistaa karkauspäivän näkyneen myynnissä joka kerta.

- Kyllä hamekankaita menee aina karkauspäivien tiimoilla. Odotamme joka kerta innolla, onko tullut pakkeja vai onko kosinnat hyväksytty. Aina on 1-4 hamekankaat myyty, Tuominen kertoo.

Kokenut myyjä laskee, että viiden metrin pätkä riittää kunnon hamekankaaksi.

- Riippuu tietysti siitä, myydäänkö minihameen vai rimpsumekon ainekset. Joskus joku reilu ostaja on ottanut koko pakallisen.

Kukkakangas pitää pintansa

Pakkien antajien ostopäätöksiin eivät juuri muotivirtaukset vaikuta.

- Kaikenlaisia kankaita menee, mutta muistaisin miesten jostain syystä valitsevan aika usein kukallisen kankaan. Hintaa ei kauppaa tehtäessä kysellä.

Kankaanostajia ei välttämättä näy kangaskauppojen jonossa vielä karkauspäivänä.

- Herrat saattavat saapua vasta loppuviikolla tai ensi viikolla. Kositut tarvitsevat mietintäaikaa, Päivi Tuominen nauraa.

Pikkukaupassa asiakkaat juttelevat paljon, ja Tuominen kertookin, että karkauspäivän kangashankintoihin liittyy monia hauskoja muistoja.

- Täällä sitä naureskellaan yhdessä. Pakkien antaminen on iloinen asia. Hamekankaita ostava mies varmaan ajattelee, että kyllä tästä vielä jotain tulee kun vähän lahjotaan.

Lähteet: YLE Tampere

Lue seuraavaksi