Kalenterista uupuu tasa-arvo

Naistenpäivä sai kaverikseen tyttöjenpäivän lokakuun alkuun. Miksei kalenterissa ole vieläkään tilaa miesten- ja poikienpäivälle, muotoilija Marianne Valola ihmettelee suunvuorossaan.

Suunvuorot
Marianne Valola ja kirkkovenekassi.
YLE / Hanna Lumme

Kansainvälistä Naistenpäivää vietetään 8. maaliskuuta, ja se on oikein mukava juhlapäivä. YK:n julistamaa uutta kansainvälistä tyttöjen päivää vietetään lokakuun 11. päivä. Sekin on hieno juttu.

Mutta feministinä ihmettelen, missä viipyy poikien- ja miestenpäivä.

Olen nainen, joten en voi tietää, mitä on olla mies. Olen kuitenkin onnekseni kahden pojan äiti ja mukavan miehen vaimo. Saan elää miehisten asioiden keskellä, ja siten pääsen kurkistamaan miesten maailmaan.

Miehet ovat elämäni suola ja sokeri. Rakkaita, herkkiä, kultaisia, hyviä poikia ja miehiä. Myötä- ja vastamäessä.

Monesti puhutaan siitä, miten tyttöihin kohdistuu paljon ulkonäkö- ja muita paineita. Maailmalla tytöt kärsivät poikia useammin aliravitsemuksesta eivätkä tytöt pääse kouluun.

Pahuus vaanii tyttöjä meillä ja muualla. Aina löytyy aikuisia, jotka haluavat hyötyä nuorten tyttöjen avuttomasta ja hädänalaisesta tilasta. Tytöt tarvitsevat rakkautta ja suojelua.

Muistetaan kuitenkin samalla vanha totuus: yksi epäkohta ei oikeuta toista. Tyttöihin kohdistuvat vääryydet eivät oikeuta unohtamaan poikia oman onnensa nojaan.

Pojat. Nuo pienet ala-asteelaiset mikkihiiret ja yläasteelaiset honkkelit hessuhopot. Mitä pojille kuuluu?

Tuskin on heidänkään helppoa löytää paikkansa uusissa sosiaalisissa tilanteissa ja uudessa kasvaneessa kropassaan. Tuskin he itsekseen, yllättäen ja pyytämättä, heräävät yhtenä aamuna ja huomaavat maailman avautuneen edessään.

On kasvettava maailmaan ja löydettävä paikkansa. Tie pojasta mieheksi on varmasti hankala ja karikkoinen.

Minä en voi määrätä, että nyt justiinsa kirjataan maailman kaikkiin kalentereihin poikien- ja miestenpäivät. Mutta omaan kalenteriini voin ne merkitä. Olkoon 8. huhtikuuta poikienpäivä ja 3. elokuuta miestenpäivä.

Meillä ainakin juhlitaan näitä päiviä. Aion leipoa maksimaalisen suuren suklaakakun kaikkien poikien ja miesten kunniaksi.

Lähteet: YLE Lahti