Markkoja vaihtoon viimeistä päivää

Suomen markan viimeisenä vaihtopäivänä kolikoita ja seteleitä on kannettu pankkeihin kiitettävästi. Esimerkiksi Kannuksen Osuuspankkiin markkoja on tuotu viime päivinä 26 kilon painosta - Seteleitä on vaihdettu euroiksi lähes 5 000 euron edestä. Kokkolan Osuuspankissa valuutanvaihtoon joutui keskiviikkona jonottamaan.

Teksti-TV Keski-Pohjanmaa
Sadan markan seteleitä.
YLE Keski-Suomi / Jarkko Riikonen

KannusPankit eivät enää ota vastaan markkakolikoita, mutta monissa pankeissa on keräyslippaita, joihin kolikot voi lahjoittaa.

- Markan kolikot voi antaa sotaveteraanikeräykseen. Kiitettävästi niitä on kertynytkin, 26 kilon verran kolikoita ja vielä seteleitä 500 markan edestä.

Kolikot voi vaihtaa euroiksi ainostaan Suomen Pankissa. Ne on postitettava itse Suomen Pankkiin, ja paketissa on oltava 29. päivän leima.

Kannuksen Osuuspankin työntekijä Virpi Ylikangas ei ole huomannut haikeutta asiakkaissa, vaikka oma kansallinen valuutta siirtyykin historiaan.

- En ole huomannut mitään suurta harmitusta ihmisten olemuksessa. Itsellekään ei tullut jätetty yhtään jemmamarkkaa, kertoo Ylikangas.

Osa pankkiin kannetuista markan seteleistä on ollut sileitä ja lähes käyttämättömiä.

- Aivan uudenveroisia seteleitä ovat ihmiset jostain kätköstään tänne kantaneet, Ylikangas kertoo.

Keskiviikkona Suomen markan kanssa siirtyy historiaan myös Kreikan valuutta drakma. Markkoja ei enää 29. maaliskuuta jälkeen vastaanoteta pankeissa.

Silti lunastettavia markkoja on edelleen liikkeellä noin 1,6 miljardia.

Suomen markka oli käytössä vuosina 1860–2002.

Lähteet: YLE Keski-Pohjanmaa