Kiinalainen ravintolaketju hakee possunsa HK Scanin Forssan tehtailta

HK Scan on saanut sianlihamarkkinat auki Kiinan markkinoille. Yhtiö ryhtyy viemään sianlihaa Forssasta suurelle kiinalaiselle ravintolaketjulle.

HKScan
Kiinalaista ruokaa, Kiinalaista ruokaa arkistokuvassa
Kiinalainen syö vuodessa 60 kg lihaa kun suomalainen syö 76 kg. Kiinalaiset syövät lihansa suupalan kokoiseksi pilkottuna, koska näin se on helpompi puikolla suuhan laittaa.YLE

Scan AB:n toimitusjohtaja Denis Mattsonin mukaan vienti on tärkeä aluevaltaus. Mattsonin mukaan vienti on myös kannattavaa HK:lle, vaikka marginaalit ovat kovan kilpailun takia pienet.

- Tärkeimmät sianlihan vientikohteemme ovat tällä hetkellä Japani, Etelä-Korea, osittain myös Hong Kong ja Venäjä. Kiina tulee olemaan yhtenä osana tässä mukana, koska Kiinassa sianlihan kulutus on yksi suurimmista maailmassa, Mattson toteaa.

Suuren kiinalaisen ravintolaketjun ostajat ovat tulossa vajaan parin viikon kuluttua tutustumaan HK:n Forssan tuotantolaitokseen.

Ketjulla on satoja ravintoloita Kiinassa. Se ostaa jo nyt sianlihaa HK Scanilta, mutta välikäsien kautta. Kun Suomi on saanut ratifioiduksi vientisopimukset, jäävät väliportaat pois.

Denis Mattson ei vielä lähde veikkaamaan Kiinan viennin merkitystä Forssan tehtaan tuotantoon. Liha matkaa itään pakasteena junissa ja laivoilla.

Suomi sai viime syksynä neuvoteltua ja solmittua sopimukset suomalaisen sianlihan viennistä Kiinaan. Ruotsilla ei vastaavia sopimuksia ole, joten näillä näkymin sianlihanvienti tapahtuu HK Scanin Forssan ja Mellilän tehtailta.

Suomalaisista suurista lihataloista myös Atria on aloittamassa vientiä tänä vuonna.

Lähteet: YLE Häme