1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. kylät

Karkaus-kylän ainoa poikamies vetää sikeitä

Suomen tiettävästi ainoalla Karkaus-nimisellä kylällä Suomenniemellä karkauspäivää vietetään lupsakkaasti nuotiolla. Kylän ainoaa poikamiestä ei auta kuitenkaan häiritä. – Sulo nukkuu, oli yön töissä, kyläyhdistyksen sihteeri Sirpa Halttunen kertoo.

Karkauspäivä ja kylän ainoa poikamies nukkuu! Kuva: Sirpa Halttunen

Kylällä on oma virallinen ja samalla myös ainoa poikamies Sulo Kuhanen. Sulo veteli hirsiä karkauspäivänä yövuoron jälkeen.

- Jos on ottajia niin saapi yrittää. Sulo on kuitenkin vähän varattu. Suloa voi kyllä tulla illalla laavulle katsomaan, Sirpa Halttunen opastaa.

Muuten Karkaus-kylällä on karkauspäivästä otettu ilo irti. Aiemmin Karkaus-Sydänmaan kyläyhdistys on tehnyt jopa Karkaus-lehden.

- On sitä jaettu jopa Helsingin Senaatintorilla. Tuhansia kappaleita sitä on painettu, Sirpa Halttunen kehaisee.

- Tänä vuonna jäi toimitusväen vähäisyyden takia tekemättä, mutta meille saa halukkaat ilmoittautua.

Kylä ei pysty asukasmäärällä henkseleitä paukuttamaan. Talvella asuttuja taloja on muutamia. Kesällä kuulun Kuolimo-järven rannalla sijaitseva kylä puhkeaa kukkaan. Kuolimo tunnetaan muu muassa uhanalaisen saimaannieriän viimeisenä lisääntymisvetenä.

Kuntaliitos ei hetkauttaisi

Tällä kertaa karkauspäivää vietetään kylän laavulla makkaraa paistaen. Asukkaiden vähäisyydestä huolimatta alueella toimii erittäin virkea, noin 80 jäsenen kyläyhdistys.

- Makkarat piti käydä Ristiinan puolelta, kun omaa kauppaa ei ole.

Karkaus-kylä on osa Suomenniemeä ja Etelä-Karjalan maakuntaa. Tulevaisuudessa kylä siirtyy osaksi Mikkeliä ja Etelä-Savoa, mikäli Suomenniemen, Ristiinan ja Mikkelin kuntaliitosneuvottelut onnistuvat.

- Kuntaliitos ei meitä hetkauta. Se on meidän oma valinta, että olemme itse muuttaneet järven rannalle tietäen, että joudumme hakemaan palvelut kauempaa.

- Ei meidän kylää ja yhteisöä mihinkään viedä. Me olemme tulevaisuuden kylä ja poikamiesten paratiisi, vaikken mikään elikeinoasiamies olekaan.