1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. kasvit

Kukat pitävät masennuksen loitolla

Kevätvalon virratessa ikkunasta sisään vähäisinkin multapeukalo tuskailee, kun talven aikana nuukahtaneet sisäkasvit kaipaavat kunnostusta. Kasveja kannattaa kasvattaa ja huoltaa rakkaudella. Kasvit kaunistavat ympäristöään, ja niillä on suoranainen vaikutus ihmisen fyysiseen ja psyykkiseen terveyteen.

kasvit

Huonekasvien vaikutusta ihmisen terveyteen on tutkittu pitkään. 1980-luvulla Yhdysvaltain ilmailu- ja avaruushallitus NASA tutki muun muassa kasvien kykyä puhdistaa sisäilmaa poistamalla epäpuhtauksia. Tutkimusten tuloksena todettiin huonekasvien parantavan ilman laatua tuottamalla happea ja haihduttamalla kosteutta lehdistään.

Muutamat kasvilajikkeet pystyvät myös imemään ympäristöstään sisäilman haitallisia kaasuja ja hajottamaan ne tehokkaasti.

- Huonekasveilla on sisäilmaa puhdistavia kykyjä. Tosin kasvimassaa täytyy olla huomattavan paljon, jotta tulos olisi merkityksellinen. Enemmänkin painottaisin kasvien positiivista vaikutusta ihmisten mielialaan ja ehkä jopa mielenterveyteen, sanoo lehtori Raija Vuohtoniemi Livian maaseutuopiston Tuorlan yksiköstä.

Viherkasvit tuovat luonnollista, rauhoittavaa vihreyttä sisätiloihin. Kasvien hoito ja värikkäät kukat piristävät varsinkin keväällä pimeän talven jälkeen.

- Kasvien hoito ja kasvun seuraaminen ovat rentouttava harrastus. Kasveista voi tulla niin rakkaita kavereita, ettei niistä henno luopua koskaan, pohtii Vuohtoniemi.

Perimä kutsuu takaisin luontoon

Puutarhaliikkeestä ei juuri haeta kasveja niiden terveysvaikutusten takia. Ostohetkellä sen sijaan pohditaan nykyään paljon eri kasvien allergisoivia ominaisuuksia.

- Kukkia haetaan ennen kaikkea piristämään mielialaa. Ne lisäävät viihtyisyyttä ja terveysvaikutus tulee sitä kautta, miettii puutarhuri Riina Mettala Puutarhaliike Viherlassilasta.

Turun Mielenterveysyhdistys ITU ry:n toiminnanjohtaja Samuli Lintula on samoilla linjoilla.

- Hyvin usein puhutaan liikunnan mielenterveyttä edistävästä vaikutuksesta. Tutkimustulosten mukaan vielä selkeämpi vaikutus mieleen on sillä, millaisessa paikassa liikkuu. Vihreällä ympäristöllä on todettu olevan suuri vaikutus psyyken hyvinvointiin. Jopa muutama minuutti sellaisessa ympäristössä riittää, kertoo Lintula.

Kasvun ihme ja mullan tuoksu on kiehtonut ihmisiä aina.

- Ilmeisesti tämä juontaa juurensa ihmisen biologiseen perimään. Luonto ja kasvit kuuluvat ihmisen menneisyyteen ja oleskelu sellaisessa ympäristössä rauhoittaa, miettii Samuli Lintula.

Lähteet: YLE Turku / Sari Toivonen

Lue seuraavaksi