Segerstam löylyttää juhlavieraat Turun konserttitalossa

Turun konserttitalossa juhlitaan torstaina rakennuksen 60-vuotista historiaa ristiriitaisissa tunnelmissa. Hyvin palvelleen talon tilalle monet haikailevat uutta, oopperallekin soveltuvaa musiikkipyhättöä. Heihin lukeutuu myös ylikapellimestari Leif Segerstam, joka juhlan kunniaksi on parannellut konserttitaloa rakennuttamalla sinne saunan.

Kuva: YLE

Torstai-iltaisen juhlakonsertin johtaa Turun filharmonisen orkesterin taiteellinen johtaja ja ylikapellimestari Leif Segerstam. Solistina esiintyy palkittu pasunisti John Kotka.

Juhlakonsertissa kuullaan Segerstamin sinfonian kantaesitys. Sinfonia 247 kantaa mystistä nimeä ”From a Tuijanest in the Ö-landic forests…”. Salin tuhatpäiselle yleisölle soivat myös Launy Gröndahlin pasuunakonsertto sekä Wilhelm Stenhammarin kansallisromanttinen toinen sinfonia.

Vuodenvaihteesta Turun Filharmonikoita johtaneella Leif Segerstamilla on pitkät siteet Turun konserttitaloon.

– Olin mukana vuonna -52, koska silloin oli Finlands svenska sång- och musikförbunds Sångfest, ja on olemassa kuva, jossa olen ykkösrivissä poikasopraanona siskojen ja äitini vieressä, ja olihan siellä isä Selimkin kuorossa. Soitin myös viulua jousiorkesterissa, harjoittelimme tuolla ala-aulassa. Eli olen ollut tässä talossa ponkaisemassa sen käyntiin olympiavuonna, muistelee Segerstam.

Kunniavieraat pääsevät lauteille yksi kerrallaan

Maamme ensimmäinen pääasiassa konserttitarkoituksiin suunniteltu ja rakennettu sali valmistui 1952. Rakennus nousi pitkällisen väännön jälkeen Turun ystävyyskaupunki Göteborgin lahjoitusvaroin.

Torstai-illan juhlakonserttiin saapuvat kunniavieraat Göteborgista nauttinevat konsertista saunanraikkaina, sillä ylikapellimestari Leif Segerstam halusi konserttitaloon juhlan kunniaksi saunan.

– Hehän maksoivat aikoinaan koko laskun ja heidät on nyt kutsuttu tänne! Tänne rakennetaan myös sauna niin että voidaan saunottaa heitä kenties! Olen sen omilla rahoillani ostanut, ja tänne alakertaan laittamassa, sellainen ihan pieni mutta juhlava sellainen. Silloin suomalaisuus ja siunaus voidaan suorittaa, saunahan tulee sanasta siunata, intoilee Segerstam.

Reilun neliömetrin kokoista saunaa pystyttänyt toimitusjohtaja Tapani Aho Saunastoresta myöntää, että Turun konserttitalo on yksi erikoisempia paikkoja löylyhuoneelle, mutta maestron toive voidaan toteuttaa pieneenkin tilaan.

– Leif Segerstam toivoi saunaa, ja suihkun ja pukuhuoneen vieressä on sopiva tila kahden hengen kylpyhuonesaunalle. Tilan mukaan laitetaan sellainen sauna, mikä siihen sopii, ja tänne hän saa vieraan mukaan, yksi kerrallaan. Uskon, että Segerstam on oikein saunan ystävä ja rakastaja; Suomessahan on viisi miljoonaa sauna-asiantuntijaa, pohti Aho vääntäessään ruuveja paikoilleen.

Vanhan talon viimeinen virsi?

Funktionaalista tyylisuuntaa edustavan Turun konserttitalon suunnitteli arkkitehti Risto-Veikko Luukkonen. Akustiikasta vastasi alan erikoisasiantuntija, yli-insinööri Paavo Arni. Salin akustiikkaa paranneltiin tietokonemallinnuksen avulla vuosina 1998-2003.

Konserttitalon 60-vuotisjuhlia vietetään sikäli ristiriitaisissa tunnelmissa, että uuden musiikkipyhätön rakentaminen Turkuun on ollut jo vuosia esillä.

Myös Turun Filharmonikkojen ylikapellimestari Leif Segerstam on sitä viime aikoina voimallisesti ajanut Turun kaupunginteatterin viereen. Sinänsä hieno Logomo ei hänen mielestään uudisrakennuksen tarvetta poista.

– Toivon, että Konserttitalo viimeistä virttä tässä veisaa. Meidän pitäisi saada uusi talo, ja mielestäni paras paikka on "hämähäkkitontti". Siihen tulisi silloin eräänlainen Aura Center tai siis että "auraa on"! Oma konserttitalo, jossa voi soittaa myös oopperaa, puuttuu, ja jos kerran Tampereella on, niin Turussa pitää olla vähintään samanlainen, paaluttaa Segerstam.

Ylikapellimestari Leif Segerstam peräänkuuluttaakin poliitikkoja, sponsoreita, mesenaatteja ja "piilomiljonäärejä också på svenska" osallistumaan nyyttikalaaseihin, sillä göteborgilaiset tuskin kustantavat uutta konserttikeidasta Turkuun.