1. yle.fi
  2. Uutiset

Markan lopulliset jäähyväiset lähellä

Laatikonpohjat kannattaa nyt siivota vanhoista markka-ajan kolikoista ja seteleistä. Joistakin saa pankilta tai keräilyliikkeeltä vastineeksi selvää rahaa, toiset voi ohjata hyvään tarkoitukseen. Markkojen lunastus euroiksi päättyy kuluvan viikon keskiviikkona.

Kotimaan uutiset
Seteleitä markka-ajalta.
Mika Jyrävä / Yle

Tampereen Seudun Osuuspankin aulassa kilisee. Lippaaseen kerätään markkaseteleitä ja kolikoita, joita ihmiset haluavat antaa hyväntekeväisyyteen.

- Ne lähetetään laskettavaksi Suomen Pankkiin Helsinkiin. Keräyksen tuotto menee sotaveteraanien hyväksi, sanoo pääkassa Raija Ala-Paavola.

Pankit lunastavat vielä alkuviikon ajan markkaseteleitä. Kolikoita ottavat vastaan ainoastaan Suomen Pankki Helsingissä ja kolikoihin erikoistuneet liikkeet.

Pieniä seteleitä ei kannata tiskille viedä

Raija Ala-Paavolan mukaan markkojen vaihtaminen euroiksi on kiihtynyt viime aikoina.

- Markkoja löytyy monilta vielä yllättävän paljon. Esimerkiksi tänne Tampereelle on tullut pankkiin noin 50 000 markkaa kuukaudessa.

Markkoja on edelleen liikkeellä yli 200 miljoonan euron arvosta.

- Täällä pankissa otamme vastaan ainoastaan vuoden 1945 jälkeen painettuja seteleitä. Ne vaihdetaan kuten normaali valuutta, eli siitä peritään valuutanvaihtopalkkio, Ala-Paavola sanoo.

Aivan pieniä seteleitä ei kassalle kannata kiikuttaa, koska vaihdosta peritään 3,5 euroa.

- 50 tai 100 euron seteleitä tulee paljon, mutta isompiakin seteleitä näkyy. Ihmiset ovat aikonaan ostaneet niitä säilöön, sanoo Raija Ala-Paavola.

Laatikoita siivotaan

Joskus rahan arvo on nimellisarvoaan suurempi. Tampereen Kalevassa toimii Tampereen Raha-apaja, joka myös ottaa markkoja vastaan.

- Markkoja on viimeisten viikkojen aikana tuotu tosi paljon, sanoo yrittäjä Pentti Virolainen.

- Laatikoita on selvästi siivottu. Paljon tarjotaan 60-luvun jälkeisiä rahoja.

Virolaisen mukaan keräilyliikkeeseen kulkeutuu erikoisiakin seteleitä, joista voi saada selvästi nimellisarvoa enemmän. Normaali ryppyinen seteli ei kuitenkaan ole keräilykohde.

Hopeakolikoilla on arvoa

Suomessa on painettu vuosikymmenten mittaan juhlarahoja, jotka eivät suurten valmistusmäärien vuoksi ole arvokkaita. Toisesta syystä ne kuitenkin kannattaa tuoda keräilyliikkeeseen.

- Ensimmäistä juhlarahaa, 1967-vuoden itsenäisyyskymppiä, painettiin miljoona kappaletta. Tuskin tälle tulee koskaan mitään keräilyarvoa, mutta me maksamme tästä hopean arvon, Pentti Virolainen sanoo.

- Se on paljon enemmän kuin kymmenen markkaa.

Kannattaako markkoja enää hautoa pöytälaatiokossa arvonnousua odottelemassa?

- Esimerkiksi isompien setelien arvo tuskin enää nousee. Ensi kuussa niitä voi jo ostaa halvalla, Virolainen sanoo.

Lähteet: YLE Tampere

Lue seuraavaksi