Hyvästi markka - jäljelle jäi tunne ja keräilyarvo

Karkauspäivä oli samalla Suomen markan viimeinen arvopäivä. Maaliskuun alusta markan rahallinen vaihtoarvo häviää. Sen korvaa korkeintaan numismaattinen keräilyarvo, jos raha on hyväkuntoinen.

Suomen markka
Vanhoja markan seteleitä ja kolikoita.
Markoilla ei ole maaliskuun alusta kuin keräily- ja tunnearvoa.YLE / Hannu Harhama

HämeenlinnaRyttyiset ja likaiset setelit ovat myös keräilyarvoltaan mitättömiä. Silloin jäljelle jää vain tunnearvo.

– Melkeinpä jokainen viime päivinä jututtamani ihminen säilyttää jonkin verran markka-arvoisia sellaisia seteleitä, jotka liittyvät syntymävuosiin tai johonkin tiettyyn tapahtumaan, ehkä esimerkiksi ensimmäiseen palkkaan, Etelä-Hämeen Numismaatikkojen puheenjohtaja Kari Ahola sanoo.

Suomen markka teki tilaa eurolle kymmenen vuotta sitten. Suomen Pankin karkauspäivänä viimeistä kertaa lunastamat markkasetelit kattavat aina vuoteen 1945 asti.

Tosin Aholan mukaan ennen vuoden 1963 tapahtunutta rahan uudistusta painettuja seteleitä ei kannattanut lähteä pankkiin kiikuttamaan. Niiden nykyarvo on pieni. Esimerkiksi vuoden 1945 viidensadan markan setelin arvo on alle euron. Keräilyarvoa hyväkuntoisella setelillä on huomattavasti enemmän.

Ahola neuvoo, että keräilymielessä setelit kannattaa ottaa aina talteen pankkituoreina. Euroissakin on jo paljon keräilyaihetta. Euroseteleiden erikoisuuksien metsästäminen on kuitenkin työlästä.

Arvolöydöt harvassa

Varsinaisia aarteita ei Kari Aholan käsiin alkuvuoden aikana tullut, vaikka piironkien laatikoista esiin kaivettiin loppusuoralla kymmeniä tuhansia markkoja.

Rahat ja mitalit kertovat niiden saloihin vihkiytyneelle paljon. Aholan kipinä syttyi poikana.

– Sain 7-vuotiaana laatikollisen kolikoita, jotka aukaisivat uuden maailman. Kolikot olivat pikkupojalle täydellisiä aarteita. Siitä syttyi kiinnostus numismatiikkaan.

– Numismatiikka on historian aputiede, joka tutkii kolikoita, mitaleja ja seteleitä. Se on omalla tavallaan talous- ja kulttuurihistoriaa, ja sitä kautta voi lukea jopa ihmisten historiaa. Tämä harrastus vaatii vähän hulluutta.

Kätköistä löytyneitä kolikoita ei kannata itse ryhtyä puhdistamaan. Ahola sanoo keräilijän ottavan mieluummin likaisen rahan kuin väärällä puhdistuksella, kuten liian voimakkaalla puhdistusaineella, pilatun kolikon.

Lähteet: YLE Häme / Anne Karppinen