1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Lahti

Perinnekangas saa uuden muodon Karjalaisilla kesäjuhlilla

Lahden Muotohuoltamolla jaettiin karkauspäivänä kankaita vaatesuunnittelijoille. Tempaus liittyy kesäkuun puolivälissä Lahdessa vietettäviin Karjalaisiin kesäjuhliin. Kädentaidot ovat Karjalan liiton tämän vuoden teema.

Marjut Uotila, Marleena Terho ja Marianne Valola suunnittelevat Pyöreän tornin raita -kankaasta uusia vaatteita ja tuotteita. Kuva: YLE / Tuija Veirto

Karjalaisilla kesäjuhlilla nähdään, millaiseksi kaksi metriä viipurilalaisaiheista villakangasta nykyvaatesuunnittelijan käsissä muotoutuu.

Hankkeeseen on kosittu kymmentä vaatesuunnittelijaa. Mukana on muun muassa työpari Jukka Rintala ja Matti Vaskelainen.

Tempaus liittyy Lahden muotoilupääkaupunkihankkeeseen ja juhlien Juuret – karjalalainen perinne nykymuotoilussa -ohjelmakokonaisuuteen.

Kankaan viipurilaisen raitakankaan pohjalta versioi lahtelainen muotoilija Marianne Valola. Hän on tunnettu esimerkiksi Naisten Päivä -mallistostaan.

Valola on innoissaan hankkeesta. Hänestä perinteiden on hyvä uudistua ihmisten mukana.

- Ei perinteitä ja perintöä kannata jättää kaapin päälle pölyttymään. Minusta perinnekankaat on tehty elämää ja iloa varten. Eihän elämäkään ole enää samanlaista kuin joskus sata tai kaksisataa vuotta sitten.

Vaatesuunnittelijoiden luomuksia nähdään kesäjuhlien muotinäytöksissä ja näyttelyssä.